Hevige strijd om allochtone kiezer in Roermond

Print
Hevige strijd om allochtone kiezer in Roermond

Afbeelding: iStock

Oud-raadslid Khalid Ramdani doet opnieuw een gooi naar een zetel in de Roermondse gemeenteraad. Daarmee zijn er in de stad nu twee partijen die zich hoofdzakelijk richten op kiezers van allochtone afkomst.

Ook DENK doet in Roermond voor het eerst mee. Eigenlijk had Ramdani bij die partij op de lijst gewild. Hij is ook op gesprek geweest.

DENK was op zoek naar jongeren en wilde Ramdani liever hebben voor de provinciale verkiezingen in 2019. Maar daar heeft hij voor bedankt. Nu doet hij mee met zijn eigen Lijst Ramdani waar hij als enige kandidaat op staat. "Ik wil niet meer afhankelijk zijn van anderen. Ik wil op eigen titel één zetel halen en dan de samenwerking zoeken met andere partijen."

Geen onbekende
Ramdani is bepaald geen onbekende in de Roermondse politiek. In het  verleden was hij raadslid voor de PvdA. Na een conflict met de fractievoorzitter verliet hij in 2009 de partij. Later was hij een van de oprichters van de Partij voor de Eenheid. Zo kwam Ramdani in 2010 opnieuw in de raad. Daar lukte het hem de handen op elkaar te krijgen voor zijn belangrijkste stokpaardje, een nieuwe moskee in de wijk Kitskensberg. Aan de vorige verkiezingen deed Ramdani ook mee,  toen kreeg hij niet genoeg stemmen.

Andere situatie
Maar de situatie is nu anders, zegt hij. "Om me heen, vooral in de Marokkaanse gemeenschap, hoor ik dat veel mensen willen dat ik meedoe. Ook jongeren die de vorige keer nog niet mochten stemmen vragen erom. En er zijn een hoop mensen van andere afkomst bijgekomen, Syriërs bijvoorbeeld." Ramdani pleit onder meer voor een islamitische basisschool in Roermond, voor een slachthuis en hij wil meer aandacht voor jeugdwerkloosheid. Lijsttrekker Selami Coskun van DENK verwacht wel wat stemmen aan Ramdani te verliezen. “Maar ik zie hem niet als een bedreiging."

Twaalf partijen
Aan de Roermondse gemeenteraadsverkiezingen nemen in totaal twaalf partijen deel. Naast de partijen die nu in de raad zitten doen ook de SP, de Partij voor Leefbaarheid en Democratie van oud-PVV’er Cor Bosman en dus ook Lijst Ramdani mee. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →