Postume eer voor hulp aan joden aan Grubbenvorst

Print
Postume eer voor hulp aan joden aan Grubbenvorst

Het Yad Vashem-monument in Jerusalem. Afbeelding: iStock

Grubbenvorst - Anna Ida Claessens-Bouten wordt donderdag postuum geëerd met de onderscheiding Yad Vashem.

Deze weduwe uit Grubbenvorst, die tijdens de Tweede Wereldoorlog met haar vijf kinderen op een boerderij woonde, heeft Jaap en Klara Franschman in haar huis laten onderduiken. Ze behandelde de joodse onderduikers als familie, zo wil het verhaal.

Gevaarlijk
Om ervoor te zorgen dat de dorpelingen niet in de gaten hadden dat het joden waren, werden Jaap en Klara Wim en Maria genoemd. Ze zouden zogenaamd naar de boerderij zijn gekomen om te helpen. Het werd gevaarlijk toen Duitse soldaten werden ingekwartierd in de stallen van de boerderij. Vooral Jaap liep gevaar, want de Duitsers stuurden jonge mannen naar werkkampen.

Kuil
Jaap heeft zich op verschillende plekken schuilgehouden, onder meer in een diepe kuil in het bos. Toen de geallieerden in november 1944 Grubbenvorst naderden, werden er dorpelingen geëvacueerd naar Sevenum. Als biddende pelgrims zijn de onderduikers in processie naar Sevenum getrokken. Daar zijn Jaap en Klara tot aan het eind van de oorlog gebleven.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →