Stichting zoekt foto’s soldaten van Margraten

© Harry Heuts

De Amerikaanse begraafplaats is dit jaar weer decor voor Gezichten van Margraten. Het blijkt steeds moeilijker om beelden van de gevallen soldaten te achterhalen.

Stefan Gillissen

Tijdens Gezichten van Margraten, een evenement dat tweejaarlijks plaatsvindt, worden graven voorzien van foto’s. Voor bijna 5500 soldaten is dat gelukt. Streven van de Stichting Verenigde Adoptanten Amerikaanse Oorlogsgraven (SVAAO) is om zo veel mogelijk soldaten een gezicht te geven. In Margraten zijn 8301 militairen begraven. Op de Muur der Vermisten worden nog eens 1722 soldaten herdacht.

KrantenDe SVAAO heeft vorig jaar in de Verenigde Staten nabestaanden aangeschreven en contact gezocht met lokale kranten. "Hierdoor zijn foto’s uit persoonlijke albums en jaarboeken gevonden. We zijn over de helft maar willen iedere soldaat van een foto voorzien", zegt voorzitter Sebastiaan Vonk in een persverklaring.

HeemkundeVonk roept iedereen op om uit te kijken naar mogelijk fotomateriaal en dat aan te bieden. "Je hoeft geen familie of adoptant te zijn. Iedereen kan foto’s inbrengen."

De SVAAO hoopt door het leggen van nieuwe contacten met bibliotheken en heemkundeverenigingen, zowel in de Verenigde Staten als in Nederland, nog vóór mei dit jaar de 6000 foto’s te halen. Van 2 tot en met 6 mei zijn die beelden tijdens Gezichten van Margraten te zien. Voor de eerste week van mei is bewust gekozen. Dan staan traditioneel Nationale Dodenherdenking en Bevrijdingsdag op het programma.

Reacties"De reacties op Gezichten van Margraten zijn enorm", zegt Keith Stadler. De beheerder van de begraafplaats wijst op een inscriptie in de klokkentoren. Each for his own memorial earned praise that will never die, and with it the grandest of all sepulchers, not that in which his mortal bones are laid, but a home in the minds of men. "Het wil zeggen dat je een fantastische plek kan creëren, maar dat die niets voorstelt als je de mensen vergeet. Door het project krijgen soldaten een speciale plek in onze harten. Gezichten van Margraten is dus ongelofelijk belangrijk."

EreveldDe foto’s worden niet alleen tijdens het evenement gebruikt. Ze zijn ook opgeslagen in de Fields of Honor database. Daar is persoonlijke informatie te vinden over 24.000 gesneuvelde soldaten die overzees zijn begraven of vermeld staan op een Muur der Vermisten.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee