Raad Heerlen wil inzage in intern onderzoek verkoop CBS

Print
Raad Heerlen wil inzage in intern onderzoek verkoop CBS

Afbeelding: Sanne Linssen

De Heerlense gemeenteraad eist en krijgt duidelijkheid over de gang van zaken rond het afstoten van het oude CBS-complex in 2012.

Aanleiding is een publicatie in NRC, dat de hand heeft gelegd op een intern feitenonderzoek van de gemeente en zelf aanvullend spitwerk deed. Centraal daarin staat de rol van topambtenaar Dorthe Schipperheijn, die later opklom tot interim-gemeentesecretaris. Juristen van de gemeente concludeerden in dat feitenonderzoek dat de kantoorkolos ‘in strijd met wettelijke regels en beginselen van behoorlijk bestuur is doorverkocht aan Walas’, meldt NRC. Het feitenonderzoek had vier jaar in een la gelegen.

Inzage
Bijna alle fracties eisten vrijdagavond inzage en vroegen om opheldering naar aanleiding van de aantijgingen tegen Schipperheijn. Omdat het over een ambtenaar gaat, zou dat desnoods vertrouwelijk kunnen, stelt Charles Claessens (CDA). Volgens Ron Meyer (SP) was het feitenonderzoek niet geheim, maar is het niet met de raad gedeeld. "Als daar hardere conclusies in staan dan bij de raad bekend is, willen wij dat zeker weten. En ook waarom het college dat niet gemeld heeft. Maar ik kan niks met insinuaties."

Rijksrecherche
Roel Leers (Hart-Leers) en Christian Petermann, raadsleden die al voor de verkoop van het CBS-gebouw wezen op mogelijke belangenverstrengeling, stellen dat de rijksrecherche de zaak moet oppakken. Leers: "Het is ongelofelijk dat zulke conclusies niet met de raad zijn gedeeld, na alle vragen die er afgelopen jaren over zijn gesteld. Alle vertrouwen in het gemeentebestuur is weg."

Leers en Petermann dringen verder aan op een openbaar debat. VVD'er Dries Lodewijks stelt dat de gemeenteraad daarin alleen kan oordelen over de inhoudelijke gang van zaken. "Wij hebben ook tegen die in onze ogen wonderlijke verkoop van het CBS-complex gestemd. Maar als een ambtenaar rare sprongen maakt, is dat geen zaak van de raad. Daarover gaat in eerste instantie de burgemeester."

Positie niet ter discussie
Het stadsbestuur heeft vrijdagavond laat toegezegd de raad te informeren. Maar het college bestrijdt nu al dat de positie van Schipperheijn op basis van dit stuk ter discussie staat. Vraag is nu of er los daarvan nog belastende feiten over haar verleden met Walas naar buiten kunnen komen, zoals het NRC-stuk lijkt te suggereren.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →