Belegger keert Limburg steeds vaker de rug toe

© iStock

De bouw van kwalitatief goede, duurzame huurwoningen in Limburg komt onvoldoende van de grond. Corporaties staan er vaker alleen voor.

Frans Dreissen

Beleggers, zoals pensioenfondsen en verzekeraars, trekken zich langzaam terug uit krimpregio’s. Ze mijden zo het risico van een lagere verkoopprijs.

Weinig risicoBeleggen in huurwoningen is razend populair door het lage risicoprofiel en de stabiele rendementen die gemaakt worden. De schaarste in het middensegment stuwt de huurprijs en daarmee ook de interesse van beleggers. Vorig jaar is er in Nederland voor een recordbedrag van ruim vijf miljard euro geïnvesteerd in bestaand, jong vastgoed en in nieuwbouw huurwoningen. Een verdrievoudiging ten opzichte van vijf jaar geleden.

Uit analyses van Capital Value blijkt dat particuliere beleggers en internationale fondsen zich met name richten op bestaande, jonge woningen. Nederlandse pensioenfondsen verwierven vorig jaar een recordaantal van 17.000 nieuwbouwwoningen. Het Huurwoningen Nederland Fonds spiegelt particuliere beleggers zelfs een rendement van zo’n 9 procent voor. Uit de directe verhuur plus een extra rendement uit de verkoop van vrijgekomen woningen.

KrimpgebiedenHet Fonds is echter kieskeurig qua locaties. Vanwege het te verwachten overschot aan woningen in krimpgebieden en als gevolg daarvan de mindere prijsontwikkeling, worden geen woningen gekocht of gebouwd in Groningen, het zuiden van Limburg, de Achterhoek en Zeeuws-Vlaanderen. Dat meldt de brochure. "Risico’s kunnen leiden tot een lager rendement." Het Fonds investeert enkel in regio’s met een meer waardevast vastgoed.

Regionale bindingDe rol van beleggers in nieuwbouwprogramma’s in Limburg neemt al sinds de jaren negentig af. Gebleven zijn vooral verhuurders die bereid zijn om enig risico in de exploitatie van de woningen te accepteren. Vaak beleggers met een sterke regionale binding, volgens Co Koning, directeur Vastgoed Belang. "Iemand uit Limburg koopt liever een pand in Maastricht dan in Amsterdam."

Lage rentestandDe lage hypotheekrente trekt ook steeds meer kleine beleggers naar de woningmarkt. Van de huizen die vorig jaar voor minder dan een ton van de hand gingen, kwam ruim 15 procent in handen van kleine beleggers. Tien jaar geleden was dat nog maar 5 procent. Door de lage rentestand is een extra huis een steeds populairder alternatief voor de spaarrekening. Dit alles helpt niet bij de zo broodnodige kwalitatieve impuls en de verduurzaming van de huurmarkt in Limburg. De tanende interesse bij beleggers maakt wellicht een actieve benadering van de markt door overheden noodzakelijk.

Mogelijk ook een hervorming van de markt. Een pensioenfonds/investeerder zou bijvoorbeeld de draagconstructie van een woning, de gevel en de energievoorziening voor zijn rekening kunnen nemen. De corporatie zou gevel en casco dan kunnen huren en zorgen voor de wooneenheid. Zo wordt het risico voor de belegger verminderd. Tegelijkertijd zou de investering door corporaties kunnen worden gestimuleerd met bijvoorbeeld een korting op de verhuurdersheffing.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee