Drama voor jongste Nederlandse deelnemer: exit Spelen na botbreuk

Snowboarder Niek van der Velden.

Snowboarder Niek van der Velden.© ANP/Vincent Jannink

Niek van der Velden komt niet in actie op de Olympische Spelen in Pyeongchang. De zeventienjarige Nederlandse snowboarder kwam zaterdag tijdens een training voorafgaand aan het onderdeel slopestyle ten val.

ANP

Onderzoek in het ziekenhuis heeft uitgewezen dat hij een zware breuk heeft in zijn rechterbovenarm.

GeopereerdVan der Velden, die zaterdagmiddag in Zuid-Korea wordt geopereerd, kan door zijn blessure volgende week woensdag ook niet mee doen op het onderdeel big air. De Brabander reist naar verwachting komende week terug naar Nederland, meldt sportkoepel NOC*NSF. "Niek moet zeker nog een nacht in het ziekenhuis blijven. Het is nu binnen twaalf uur na zijn val te vroeg om iets te zeggen over de genezing", zegt Cees Rein van den Hoogenband, arts van de Nederlandse sportploeg bij de Olympische Spelen.

JongsteDe ouders van Van der Velden, die naar Zuid-Korea waren gereisd om hun zoon zijn olympische debuut te zien maken, zijn eveneens in het ziekenhuis aanwezig. Van der Velden is van de 33 atleten van TeamNL die zich plaatsen voor de Winterspelen in Pyeongchang de jongste deelnemer. De middelbare scholier zou zaterdag aan twee runs op de slopestyle meedoen.

SneuPremier Rutte, ook in Zuid-Korea voor de Winterspelen, vindt het sneu dat Van der Velden zijn debuut niet kon maken. "Ik was vanmorgen op weg daar naartoe. Ook de koning en koningin zouden gaan kijken bij zijn eerste optreden", reageerde de minister-president. "Toen kregen we het trieste bericht dat hij bij de laatste training zwaar ten val was gekomen. Dat is vreselijk jammer. We wensen hem een spoedig herstel toe en ook voor z'n familie alle sterkte deze dagen."

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee