Maastricht pakt drukte aan: ook op Sint Pietersberg betaald parkeren

Parkeerdrukte op de Pietersberg in Maastricht.

Parkeerdrukte op de Pietersberg in Maastricht.© De Limburger/Rob Oostwegel

Langparkeerders kunnen het schudden op de Sint Pietersberg in Maastricht. Vanaf april wordt er definitief betaald parkeren ingevoerd en is het gratis stallen voorbij.

John Hoofs

Zeven jaar geleden hield Maastricht er al ernstig rekening mee dat invoering van betaald parkeren op de flank van de Sint Pietersberg op termijn vermoedelijk onontkoombaar zou zijn.

WandelaarsHet Oog van Sint Pieter, zoals de nieuwe grote ovalen parkeerplaats bij Chalet Bergrust officieel heet, is bedoeld voor wandelaars, hondenbezitters en natuurliefhebbers, maar werd in recordtijd ontdekt door langparkeerders. Binnenstadswerkers, studenten en centrumbezoekers stallen er ’s ochtends vroeg gratis hun auto, waardoor de oorspronkelijke doelgroep steeds vaker het nakijken heeft.

De alsmaar oplopende parkeerdruk leidde tot een jarenlang debat over het weren van de groep automobilisten die altijd op zoek is naar een gratis plekje voor hun wagen. In april is het zover. Dan gaat op de berg een progressief parkeertarief gelden om het probleem - in 2011 al voorzien - op te lossen.

TouringcarsDat er iets moest gebeuren, werd vorig jaar gestaafd door onderzoek. Het wees uit dat de parkeerdruk op sommige dagen zo groot is, dat zelfs buiten de beschikbare 200 plekken werd geparkeerd. Een overloopgebied aan de Luikerweg met zestig plaatsen bleek niet genoeg om de toestroom in goede banen te leiden. Voeg daar het komen en gaan bij van toeristenbussen met klanten voor grotten, fort Sint Pieter en de horecazaken en het beeld is compleet.

Sterker: ook de toeloop van touringcars bleek groter dan de beschikbare capaciteit voor die bussen. Ze mogen in de nieuwe situatie straks alleen nog mensen afzetten en ophalen. Parkeren moet dan op de speciale plekken in de stad, zoals aan de Maasboulevard.

20 centUitbreiden van de parkeercapaciteit is geen optie in een gebied met grote landschappelijke waarde. Daardoor bleef invoering van betaald parkeren over. Om mensen tegemoet te komen die de Sint Pietersberg slechts kort bezoeken - voor een wandeling of om de hond uit te laten - gaat de eerste twee uur een tarief van 20 cent per uur gelden. Daarna stijgt het progressief naar 1,40 euro per uur, met aan maximum van zes euro voor een hele dag.

Het kleine parkeerterrein aan de Luikerweg dat nu als overloop dient op drukke dagen, wordt straks louter bestemd voor het personeel van de horecazaken en bijvoorbeeld grottengidsen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee