Merkel: Duitsland schuldig aan Holocaust

© EPA

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft in een videoboodschap gewezen op de historische schuld die Duitsland heeft aan de Holocaust.

ANP

"Als Duitsers zijn wij verantwoordelijk voor wat er tijdens de Holocaust, de Shoah, in het nationaal-socialisme is gebeurd."

PolenMerkel reageerde daarmee op de invoering van de omstreden Holocaustwet in Polen. Door die wet is het onder meer strafbaar om de term "Poolse vernietigingskampen'' te gebruiken als het gaat om concentratiekampen van de nazi's op Pools grondgebied. Israëlische politici en historici vrezen dat de wet wordt misbruikt om Polen die betrokken waren bij de Jodenvervolging vrij te pleiten.

Vorige week had minister Sigmar Gabriel van Buitenlandse Zaken ook al gewezen op de historische schuld van Duitsland. "Er bestaat geen enkele twijfel over wie er voor de vernietigingskampen en de moord op miljoenen Joden verantwoordelijk waren: de Duitsers.

Vrijdag brengt de Poolse minister-president Mateusz Morawiecki een bezoek aan Berlijn.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee