Merkel: Duitsland schuldig aan Holocaust

Print
Merkel: Duitsland schuldig aan Holocaust

Afbeelding: EPA

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft in een videoboodschap gewezen op de historische schuld die Duitsland heeft aan de Holocaust.

"Als Duitsers zijn wij verantwoordelijk voor wat er tijdens de Holocaust, de Shoah, in het nationaal-socialisme is gebeurd."

Polen
Merkel reageerde daarmee op de invoering van de omstreden Holocaustwet in Polen. Door die wet is het onder meer strafbaar om de term "Poolse vernietigingskampen'' te gebruiken als het gaat om concentratiekampen van de nazi's op Pools grondgebied. Israëlische politici en historici vrezen dat de wet wordt misbruikt om Polen die betrokken waren bij de Jodenvervolging vrij te pleiten.

Vorige week had minister Sigmar Gabriel van Buitenlandse Zaken ook al gewezen op de historische schuld van Duitsland. "Er bestaat geen enkele twijfel over wie er voor de vernietigingskampen en de moord op miljoenen Joden verantwoordelijk waren: de Duitsers.

Vrijdag brengt de Poolse minister-president Mateusz Morawiecki een bezoek aan Berlijn.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →