Roda sleept op tandvlees punt binnen in Friesland

Maecky Ngombo scoort de 0-1. Heerenveen-keeper Wouter van der Steen is kansloos.

Maecky Ngombo scoort de 0-1. Heerenveen-keeper Wouter van der Steen is kansloos.© ANP Pro Shots

Op het tandvlees heeft Roda JC zaterdag een punt binnen gesleept in het hoge noorden. De Kerkradenaren moesten zich tegen Heerenveen vooral beperken tot verdedigen, maar bleven overeind: 1-1.

Roel Wiche

Roda JC kwam flink gehavend aan de aftrap in Friesland. De aanvallers Donis Avdijaj en Dani Schahin ontbraken wegens blessures, regisseur Simon Gustafson was geschorst. Livio Milts kreeg op de linkerflank zijn eerste basisplaats, het spitsenduo werd gevormd door Jorn Vancamp en Maecky Ngombo.

MoeilijkIn de openingsfase had de Kerkraadse ploeg het moeilijk in het matig gevulde Abe Lenstra Stadion. Heerenveen dicteerde het spel, drong Roda ver terug op eigen helft en nam geregeld het doel onder vuur. Na twintig minuten was daar de eerste doelpoging van Roda: Ngombo leverde een hard, maar ongevaarlijk schot af.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

TempoHeerenveen hield het hoge tempo niet vol en Roda zag kans om zich langzaam aan de Friese druk te ontworstelen. De eerste geoliede aanval van de gasten, tien minuten voor rust, was direct raak. Na een assist van Vancamp torende Ngombo hoog boven zijn cipier uit om zijn eerste seizoenstreffer binnen te koppen: 0-1. Even later ontsnapte Roda toen Schaars bij een vrije trap de lat toucheerde.

OffensiefNa rust probeerde de thuisploeg een offensief te openen, maar Roda hield de gelederen gesloten. Na een uur spelen veerden de 17.000 toeschouwers op, maar Auassar kreeg net nog een voet tegen een gevaarlijk schot. Heerenveen ging met supersub Henk Veerman va banque spelen en de Kerkraadse defensie begon te wankelen. Vlap en Zeneli schoten rakelings naast.

In de 74ste minuut viel het doelpunt dat in de lucht hing. Zeneli verzilverde een snelle combinatie van Heerenveen: 1-1. De Friezen gingen nog op zoek naar de overwinning, maar Roda gaf het punt niet meer af. De Kerkraadse club staat nu 16e met 17 punten.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee