Sven Kramer verovert derde Olympische titel op 5000 meter

Print
Sven Kramer heeft zondag in de Gangneung Oval overtuigend goud behaald op de olympische vijf kilometer. De 31-jarige Fries won de race in 6.09,76, goed voor een olympisch record.

Kramer is de eerste schaatser in de geschiedenis met drie olympische titels op rij op de vijf kilometer. 

De Friese schaatser was, zoals zo vaak, ongenaakbaar op de ijsbaan. In zijn rit liet Kramer er geen misverstand over bestaan wie 's werelds beste is op deze afstand. Na een voorzichtige start versnelde hij steeds meer en liet de titelverdediger de concurrentie ruim achter zich. Jan Blokhuijsen en Douwe de Vries misten een podiumplek.

Fotofinish
De Nederlandse Canadees Ted-Jan Bloemen pakte het zilver met 6.11,61. Het brons ging verrassend naar de Noor Sverre Lunde Pedersen in dezelfde tijd, maar Bloemen was na een fotofinish tweeduizendste sneller.  

Bob de Vries kwam tot een tegenvallende tijd van 6.22,26 en was direct na zijn race al kansloos voor het podium. "Ik heb er geen woorden voor, een grote teleurstelling", zei hij bij de NOS. Ook Jan Blokhuijsen, die in de aanloop naar de Winterspelen getroffen werd door een griepaanval, greep ruim naast de medailles met een tijd van 6.14,75.

Vul hier een omschrijving van de foto in.

Chirurgisch
Sven Kramer is een gegeven. Waar Bob de Vries er geen pepernoot van bakt, Jan Blokhuijsen in de laatste rondes op een hoopje gaat en Ted-Jan Bloemen euforisch blij is met zilver, daar draait Kramer zijn rondjes als een machine die maar één standje kent: winnen. Stoïcijns rijdt hij zijn vijf kilometer op de ijsbaan van Gangneung. Hij trekt zich niets aan van de snelle opening in de rit voor hem; hij heeft een plan en voert dat met chirurgische precisie uit. De rondetijden zijn vrijwel allemaal hetzelfde: laag in de 29 seconden. Het brengt hem naar een tijd die langzamer is dan vorig jaar op het WK afstanden – maar wel bijna twee seconden sneller dan Ted-Jan Bloemen en Sverre Lunde Pedersen. Voorspelbaar? Saai? Dat interesseert hem geen zak – en terecht.

Wijsvinger
Na afloop van zijn race gaat hij, kortstondig, op het trapje naar de catacomben zitten om op adem te komen – buiten het zicht van de camera’s en zijn concurrenten. Als hij weer het middenterrein op loopt, is er niets aan hem te zien. Geen vermoeidheid. En zelfs nauwelijks blijdschap. Hij juicht wel, hij zwaait wel, maar aan alles is te zien dat hij zelf ook niet anders verwachtte dan dat hij hier zou winnen. Op het podium priemt hij een vinger in de lucht. Eén wijsvinger, het nummer één.

Formidabele start
De gouden medaille voor Kramer was nog maar eens een bevestiging van de formidabele start van de Nederlandse schaatsploeg tijdens de Spelen. De 3000 meter bij de vrouwen leverde zaterdag al een compleet oranje podium op. Debutante Cariljn Achtereekte won goud, voor titelverdedigster Ireen Wüst en Antoinette de Jong.

Shorttracker Sjinkie Knegt veroverde een zilveren medaille op de 1500 meter.