Oranjerie Roermond na 25 jaar toe aan grote facelift

Print
Oranjerie Roermond na 25 jaar toe aan grote facelift

Afbeelding: Streetview

TheaterHotel De Oranjerie in Roermond krijgt als alles meezit na 25 jaar een complete facelift.

Het gaat zowel om de theaterzaal, de horecavoorzieningen als het hotel, dat mogelijk uitgebreid wordt met het aanpalende KPN-gebouw.

Overname
De groep Luiten Van der Valk nam in de jaren negentig het toenmalige theater over van de gemeente Roermond en realiseerde er een hotel bij. In 2021  bestaat de Oranjerie een kwart eeuw en eindigt de overeenkomst die de gemeente destijds sloot met het concern. Het theater kreeg een eenmalige financiële bijdrage in ruil voor afspraken over voorstellingen en het beschikbaar stellen van de accommodatie aan verenigingen.

Visie
Volgens directeur Rob Polman  van de Oranjerie is het verlopen van het contract aanleiding om met de gemeente en andere partijen zoals ECI en Cuypershuis tot een visie te komen over de vraag wat willen we nu met cultuur in Roermond. "Wij willen met het theater daarin graag een rol blijven spelen, maar  dan zal er financiële ondersteuning nodig blijven", zegt  Polman.

Onderzoek
Hoe het renovatieplaatje voor het theater er uiteindelijk uit komt te zien, is mede afhankelijk van de uitkomsten van een onderzoek dat de gemeente uit laat voeren door een extern deskundige. Die bekijkt onder meer welke rol de Oranjerie in de Roermondse cultuur speelt en in hoeverre de gemeente  een financiële bijdrage kan leveren in de renovatie en exploitatie van een theater dat in handen is van een commerciële partij.

Suites
Ook het hotel is volgens directeur Polman na zoveel jaar aan een facelift toe. De ruim 100 kamers worden gerenoveerd en er komen  meer suites. Het is de intentie 20 tot 40 kamers te realiseren in het naastgelegen KPN-gebouw, dat in 2009 om strategische redenen al is aangekocht. KPN zit er nog in als huurder, maar heeft opgezegd.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →