Kinder- en zorgboerderijen soms laks met Q-koorts

© ANP

Bij een op de tien kinder- en zorgboerderijen zijn de schapen en geiten niet (tijdig) ingeënt tegen de zeer besmettelijke en levensbedreigende Q-koorts.

Jan Hensels

Dat blijkt uit een recent rapport van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Toen de dienst vorig jaar 112 kinderboerderijen en andere publieksbedrijven controleerde, bleken er 11 niet of niet tijdig te hebben gevaccineerd.AandachtVoor de NVWA was die uitkomst aanleiding om het belang van het inenten tegen Q-koorts nog eens onder de aandacht te brengen bij de branche. Binnenkort volgt nog overleg met sector-organisaties met het doel naleving van de regels te stimuleren. Bedrijven die niet of te laat vaccineren, mogen geen bezoek ontvangen bij hun dieren en riskeren een boete van 2500 euro.Achtergrond: Lammetjes met Q-koorts aaien, je moet er niet aan denken

ToevalligHet tijdstip van de bekendmaking is niet toevallig. Binnenkort breekt weer de periode aan van activiteiten als lammetjesaaidagen. Na de grote uitbraak van Q-koorts tien jaar geleden, is het inenten van schapen en geiten bij bedrijven verplicht gesteld. Dat geldt ook voor kinder- en zorgboerderijen. In de periode 2007-2012 raakten tienduizenden mensen besmet. 74 patiënten zijn toen zeker of zeer waarschijnlijk aan Q-koorts overleden, stelt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu..

Vaccinatie van schapen en geiten tegen Q-koorts verkleint de kans op besmetting, benadrukt de NVWA. Als een dier toch besmet is, zorgt vaccinatie ervoor dat de dieren minder Q-koortsbacteriën uitscheiden.

MaatregelenDe NVWA heeft vorig jaar bij 112 publieksbedrijven inspecties uitgevoerd om te controleren of het bedrijf de dieren op tijd had gevaccineerd en de vaccinatie had geregistreerd in het identificatie en registratiesysteem. Bij deze controles bleek dat 11 bedrijven hun dieren nog niet hadden gevaccineerd. Bij 5 van deze bedrijven zijn naar aanleiding van de inspectie maatregelen afgesproken om dieren af te zonderen. Van de 6 overige bedrijven zijn er inmiddels 4 opnieuw geïnspecteerd en akkoord bevonden.Te laatOp 9 bedrijven waren de dieren wel gevaccineerd, maar was dit laat gebeurd. 31 publieksbedrijven hadden de vaccinatie niet of niet tijdig vastgelegd in het identificatie- en registratiesysteem. Bij ruim de helft, 61 van de 112, geïnspecteerde bedrijven zijn geen afwijkingen geconstateerd. De NVWA kon gisteren geen specifieke cijfers voor de provincie Limburg geven.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee