Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee van De Limburger te lezen
Plus-artikelen zijn exclusief voor abonnees van De Limburger > Kies digitaal

‘Roda moet af van die verongelijkte Calimero-houding’

© De Limburger/Bas Quaedvlieg

COLUMN - Grote kans dat u zich straks weer onderdompelt in het carnavalsgebeuren. En dat gun ik u van harte. Maar aan mij is het niet besteed. Dus mocht u in de kroeg worden aangesproken door een evenbeeld van George Clooney: ik ben het niet.

Ronald Waterreus

Net zo min dat u me ooit bier zult zien drinken of een vlaaipunt weg ziet happen. In die zin ben ik een atypische Limburger. En dat is gek, want verder voel ik me in veel één met de provincie.

Ik heb een prachtige, zorgeloze jeugd gehad in Lemiers en wanneer ik mijn moeder bezoek voelt dat oprecht als thuiskomen. Heus, ik ben een trotse Limburger. Er is eigenlijk maar één ding waar ik me aan stoor: dat Calimero-gedrag.

Zaterdag kwam die ergernis weer opborrelen toen ik in De Limburger las dat Roda JC ‘de koppen bij elkaar steekt’ nu de KNVB het protest tegen de bekeruitschakeling tegen Willem II afwijst. Een gang naar de rechter wordt zelfs overwogen. Want, zo zei technisch directeur Harm van Veldhoven: "We laten ons niet zomaar aan de kant zetten." Begrijpt u me niet verkeerd, hoor. De frustratie snap ik. Maar wat ik zo vermoeiend vind, is die verongelijkte ‘oh wat zijn we weer genaaid-toon’.

Kijk, als je als club de techniek van het fenomeen videoscheidsrechter wilt verfijnen, de spelregels helderder wilt, ervoor wilt zorgen dat alle kinderziektes eruit gaan, kan ik me er iets bij voorstellen dat je naar een rechter stapt. In het grotere belang dus, dat van de Voetbal BV Nederland. Maar daar is het Roda helemaal niet om te doen. In Kerkrade gaat het puur om het eigen individuele Calimero-belang. Ze willen alsnog naar de halve finale, hoe nadrukkelijk die internationale voetbalassociatie IFAB ook stelt dat beslissingen van een scheidsrechter bindend zijn, ook na foutief advies van de videoscheidsrechter.

Zoals ze zich bij Roda zo vaak tekortgedaan voelen. Neem die fans die een spandoek ophangen met daarop de tekst: Free Korotaev. Zo van: zelfs in Dubai hebben ze een hekel aan ons Roda. En zo kan ik nog wel meer voorbeelden opnoemen waarin de club model staat voor die eeuwige slachtofferrol, voor zelfmedelijden, voor die ‘iedereen is tegen ons-mentaliteit’.

Videoscheidsrechter-gate is er slechts het zoveelste voorbeeld van. Het pijnlijke voor Roda is alleen: buiten Kerkrade lachen ze om die structureel verongelijkte houding. En ik sluit niet uit dat het, hoewel dit nooit te bewijzen valt, in besluitvorming soms ook tegen ze werkt.

Mijn advies daarom aan de Roda JC-spelers die vanmiddag gaan carnavallen: reken eindelijk eens af met dat klein Limburgs denken en drink verkleed als elf Calimero’tjes een pintje op de knappe 1-1 bij SC Heerenveen. Een beetje zelfspot doet wonderen in tijden van degradatiestress. En, tenminste zo fijn, het is dé remedie om van dat klaag-imago af te komen.