Minister Zijlstra loog over ontmoeting met Vladimir Poetin

© ANP/Lex van Lieshout

Minister Halbe Zijlstra van Buitenlandse Zaken heeft gelogen over zijn ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin in 2006.

Redactie/ANP

Hij geeft in een interview met de Volkskrant toe dat hij niet zelf aanwezig was, maar een anonieme bron. Uit onderzoek bleek dat er twijfels waren over het waarheidsgehalte van het treffen met Poetin. Volgens de krant is premier Mark Rutte al 'enkele weken' op de hoogte van het verhaal.

Groot-RuslandOp een partijcongres van de VVD in 2016 waarschuwde Zijlstra voor de territoriale ambities van de Russische president. De toenmalig VVD-fractievoorzitter zei in de speech dat hij Poetin zelf had horen praten over 'Groot-Rusland', maar laat nu weten op die manier zijn bron te hebben willen beschermen.

Zijlstra, inmiddels minister van Buitenlandse Zaken, zei dat hij begin 2006 in het buitenverblijf van Poetin was, en dat die daar werd gevraagd wat hij verstond onder Groot-Rusland. "Zijn antwoord was Rusland, Wit-Rusland, Oekraïne en de Baltische Staten. En oh ja, Kazachstan was 'nice to have'",aldus Zijlstra in de toespraak. "En hij heeft het niet bij woorden gelaten."

AnonimiteitZijlstra geeft nu dus aan een bron te beschermen. "De geopolitieke betekenis van die woorden waren en zijn groot. Ik vond het daarom van politiek belang deze uitspraken wereldkundig te maken. De bron die me over het citaat van Poetin vertelde, heeft de gebeurtenissen vertrouwelijk bevestigd aan de Volkskrant en stelt het op prijs dat ik de anonimiteit waarborg."

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee