Activist: oproep moordaanslag Sinterklaas was ‘overduidelijk een grap’

Van Zeijl in de uitzending van De Nieuwe Maan.

Van Zeijl in de uitzending van De Nieuwe Maan.© NTR

Activist Michael van Zeijl is niet van plan iets terug te nemen van zijn opmerkingen over Sinterklaas. De oproep tot een moordaanslag was 'overduidelijk een grap', stelt hij.

Redactie

Van Zeijl schreef onlangs op Facebook dat er 'een prijs' op het hoofd van Sinterklaas moest worden gezet. Nadat De Telegraaf over de oproep schreef, ontstond er veel beroering. Kamerleden reageerden afkeurend en voormalig Sinterklaas-acteur Bram van der Vlugt noemde hem een 'gevaarlijke idioot'.

Verkeerd uitgelegdVan Zeijl, woonachtig in Utrecht maar opgegroeid in Maastricht, was zondag te gast in het NTR-programma De Nieuwe Maan om tekst en uitleg te geven. Volgens de activist werden zijn woorden verkeerd uitgelegd door de media. "Als je de hele context gezien had, zou iedereen zeggen: oké, dit is als een grap bedoeld."

Nadat presentatrice Nadia Moussaid hem voor de voeten wierp dat het om een 'extreme opmerking' ging, reageerde hij geprikkeld: "Het is een grap. Hoe vaak moet ik dat nog zeggen? Op het moment dat ik een grap maak wordt dat meteen breed uitgemeten. Ik heb het als grap bedoeld, neem dat nou maar van me aan."

OpruiïngHet Openbaar Ministerie doet op dit moment onderzoek naar de uitlatingen van Michael van Zeijl. Hij wordt verdacht van opruiing.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee