Vastelaovend in het dorp: Boemelairebloed van Wilma

V.l.n.r. Dave, Wilma en Wim Pieters, en Naomi Schoonbrood.

V.l.n.r. Dave, Wilma en Wim Pieters, en Naomi Schoonbrood. © De Limburger/Luc Lodder

Vastelaovesvereniging De Boemelaire weet de familie Pieters in Wahlwiller goed te vinden. In 1992 werd Wim prins, in 2016 zoon Roger en dit jaar zwaait mam/echtgenote Wilma als prinses de scepter.

Bart Ebisch

Wilma Pieters- Moonen (52) schiet in de lach als ze vertelt over de vastelaoveszitting van de Boemelaire, eind januari. De avond dat zij werd uitgeroepen als prinses - een onvergetelijk slapstickmoment. Ze start het filmpje op haar smartphone. „Kijk, daar staat mijn man. Hij houdt een doek overeind. Daarachter bevindt zich de nieuwe prins, zogenaamd. Mijn man feliciteerde hem nog toen het aftellen begonnen. Hij staat nog bij het doek als ik aan de andere kant vrolijk het podium op wandel. Kijk, kijk, nu rent hij uit beeld. Wim schiet helemaal vol.” Dat laatste zal Wim Pieters (55) - prins carnaval in 1992 - even later bij thuiskomst volmondig beamen. „Sta ik op het podium, zie ik de nieuwe prins staan: Arno Paffen. Ik feliciteerde hem alvast. Maar hij zat natuurlijk ook in het complot. En toen kwam Wilma op. De tranen liepen over mijn gezicht. Ik was zo trots!”

SchoondochtersDe nieuwe prinses liet zich vergezellen door haar aanstaande schoondochters, Naomi Schoonbrood (20) uit Lemiers, de vriendin van zoon Dave, en Femke Burgers (19), vriendin van zoon Roger, uit Simpelveld. De hele familie wist ervan, behalve haar man. „Wim kan zijn mond niet houden als hij gedronken heeft. Daarom heb ik het voor hem geheim gehouden.” En dat was niet gemakkelijk. „Er moest van alles geregeld worden met de Boemelaire. De vraag was, wanneer kon ik van huis zonder dat Wim iets in de gaten kreeg? Wim rijdt ’s morgens en ’s middags kinderen naar school en weer naar huis. Dat waren de momenten dat ik weg kon.” Wim: „Toch voelde ik dat er iets speelde. Ik vroeg Wilma nog of ze prinses werd. Nee hoor, hoe kom je erbij? Mijn zus in Gulpen heb ik het ook nog gevraagd. Ook zij deed of haar neus bloedde.”

VerrassingDat Wilma, werkzaam als kok bij Berg en Dal in Slenaken, die avond werd uitgeroepen tot nieuwe prinses van De Boemelaire mag geen verrassing heten. Ze is geboren en getogen in Wahlwiller en heeft overduidelijk Boemelairebloed door haar aderen stromen. Sinds jaar en dag maakt ze deel uit van de damesgroep van de raad van elf en is ze betrokken bij tal van activiteiten. In de geschiedenis van de vastelaovesvereniging, die volgend jaar 5 x 11 jaar bestaat, neemt de familie Pieters bovendien een opvallend prominente plek in. Echtgenoot Wim, sinds jaar en dag minister in de Raad van elf, ging haar zoals gezegd in 1992 voor. Hun drie zonen - de derde heet Luc (19) - zijn in de afgelopen jaren allemaal jeugdprins en hofnar geweest. Roger was in 2016 bovendien ‘grote’ prins van De Boemelaire. „De jongste prins van Wahlwiller ooit”, glundert Wilma. Wim: „Ik wist natuurlijk van niets. Er gingen wel geruchten. Maar als ik Roger erop aansprak zei hij: ‘Ik heb geen geld.’ Dat is wat ik ook tegen de mensen zei. Roger wordt geen prins. Daar heeft hij geen geld voor. Hij werkt pas. Maar hij werd het wel.” Nog een herinnering: „ In 2006 was Dave jeugdprins. Dat had Wilma mij wel vooraf verteld. Maar niet dat Roger en Luc minister en hofnar waren. Ook dat kwam voor mij als een grote verrassing.”

DiehardsHet uitroepen van de nieuwe prins(es) is mooier dan vasteloavend zelf, vertelt het echtpaar. De prinsenproclamatie vindt altijd plaats op vrijdagavond tijdens de zitting in een bomvolle gymzaal. De volgende avond woont de prins(es) de jeugdzitting bij en op zondag staat de bejaardenzitting of het vastelaoveskienen op het programma. Dat kan jaarlijks variëren. Wilma: „Op maandag is het prinsenbal. Dan gaat het loos vanaf 20.11 uur. Je kunt je voorstellen dat Wahlwiller de volgende dag platligt.” De drie dolle dagen zelf zijn minder spannend. Ze worden in ieder geval minder massaal gevierd. Na bezoeken aan de optochten in Mechelen en Eys komen de diehards ’s avonds samen in Gasterij A Gen Kirk en in het Wilder Tref. De afsluiting op dinsdag wordt wel altijd druk bezocht, is de ervaring van de Pietersen. Wilma: „De kleine optocht door het dorp, gevolgd om vijf uur door de jaarlijkse playbackwedstrijd en daarna het slotbal in het Wilder Tref.” Wim en Wilma maken zich een beetje zorgen over de toekomst van de vastelaovend in Wahlwiller. Nogal wat inwoners komen van buitenaf en die storten zich niet allemaal in het feestgedruis. Daarbij komt dat de regio krimpt. En dan is er nog het lot van de gymzaal aan de Oude Baan tussen Wahlwiller en Nijswiller. Die gaat dit jaar nog plat. „Uitgerekend volgend jaar bestaan De Boemelaire 5 x 11 jaar. Wellicht dat we uitwijken naar het klooster aan de Kapusijnenweg.”

Reageren? bart.ebisch@delimburger.nl

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee