Vasteloavend in het dorp: Vaker vieren buiten ’t dorp

Vrijdag waren de laatste vasteloavesactiviteiten in Jabeek, waaronder het schoolcarnaval.

Vrijdag waren de laatste vasteloavesactiviteiten in Jabeek, waaronder het schoolcarnaval. © De Limburger/Bas Quaedvlieg

Carnaval in kleinere kernen zit in zwaar weer. In Jabeek worden de dolle dagen steeds vaker buiten het dorp gevierd. Met slimme maatregelen probeert de organisatie het feest hier levend te houden. Met succes, soms.

Geert-Jan Claessens

Jabeek had dit jaar een primeur. De eerste ‘grote optocht’ van Limburg trok op 27 januari al door het dorp tussen Schinveld en Sittard. Andere jaren was die op carnavalsdinsdag. Door de stoet naar voren te halen wilde de Stichting Jeugdcarnaval De Appelkitsjkes de daling van het aantal bezoekers een halt toeroepen. Dat lukte: dit jaar kwamen meer mensen kijken, en ze bleven ook vaker hier vieren. Voor de zomer beslist de stichting of de vervroeging een blijvertje is. Maar tijdens de drie dolle dagen zelf is het stiller dan andere jaren in het dorp. De laatste festiviteiten waren het schoolcarnaval en de sleuteloverdracht, afgelopen vrijdag. Daarna trekken enkele tientallen carnavalisten uit het dorpje naar de optochten bij de buren in Bingelrade en Merkelbeek: de vijf bestuursleden, de raad van elf en natuurlijk de aanhang. „Carnaval leeft nog wel, maar minder dan vroeger”, weet secretaris Stefanie Knooren. Dat geldt overigens voor het hele verenigingsleven in het dorp. „Bij alle activiteiten zie je dezelfde mensen. Die van de fanfare, de voetbalclub en bewoners die zich interesseren voor wat er in het dorp gebeurt. „Ik noem het altijd een rondtrekkend circus”, lacht Stefanie Knooren.

DrukHoe komt het dat minder mensen vieren in hun eigen dorp? „De mensen hebben zoveel keus. Veel jongeren gaan naar ’t Kanon van ’t Balkon in Sittard. Ook de Oktoberfeesten zijn steeds meer in trek. Dat kost mensen ook veel geld. Dan maken ze een keuze. Je kunt het immers maar één keer uitgeven”, zegt voorzitter Kelly Reubsaet. Daarbij komt dat (vooral jongere) mensen mobieler zijn en het vaak druk hebben met werk, hobby’s, internet en sociale media. Ze zijn dus blij als ze eens een avond niks hebben. Kortom: het verenigingsleven in het dorp staat onder druk. Andere jaren was er nog een carnavalsviering op dinsdag, maar de belangstelling daarvoor liep al jaren terug. Dan hebben veel mensen het gehad met carnaval, weet penningmeester Nathalie Louis-Dols. De bestuursleden wonen allemaal in twee straten gezellig dicht bij elkaar. Hier huist ook jeugdprinses Bente-Aimée I (Bemelmans, 11 jaar). Haar ‘paleis’ is versierd en voorzien van een enorme foto. In de hele straat hangen rood-geel-groene slingers en ballonnen. Hier leeft het carnaval duidelijk. Doordat de belangstelling voor de optocht en de aansluitende feestavond terugliep, kwam de activiteit in gevaar. De fanfare die helpt met barwerk in ruil voor een deel van de inkomsten vroeg zich af of ze daar nog wel mee moest doorgaan als de opbrengst verder terug zou lopen. Dus besloot de stichting de activiteit en feestavond te verplaatsen.

HelpenDat bleek een succes: ruim tweehonderd mensen kwamen kijken en daarna genieten van de viering met DJ Onno en de Jawohlbacher. In de optocht liepen rond de honderd mensen mee, verdeeld over vijftien groepen en einzelgängers. Natuurlijk kwamen die ook uit omliggende dorpen. Omgekeerd buurten mensen uit Jabeek ook in omliggende plaatsen. De afgelopen twee jaar waren ze te gast in Schinveld, nu gaan ze naar Merkelbeek en Bingelrade. Zo helpen de kleine dorpen elkaar. Daarnaast bekijkt de club hoe ze extra inkomsten kan vergaren. Want de gemeente geeft alleen maar subsidie voor de leden uit Onderbanken, terwijl er ook veel mensen net over de grens wonen. Mogelijk verandert dat in de fusiegemeente Beekdaelen, hoopt het bestuur. Daarnaast wil het bestuur carnaval op school promoten. Daarbij komt nog een bedreiging op de proppen: schoolbestuur Innovo wil de basisscholen van Bingelrade en Jabeek samenvoegen. De voorkeur lijkt daarbij uit te gaan naar fusie in Bingelrade. „Ze hebben geen idee wat de impact van sluiting voor de leefbaarheid in het dorp is. Dat heeft grote gevolgen voor de fanfare, de voetbalclub en het carnaval. Dan bloedt het dorp dood.” Stefanie Knooren verzekert dat ze er alles aan doet om de school in Jabeek overeind te houden, met een peuterspeelzaal en buitenschoolse opvang, zodat er een voorziening blijft voor kinderen tot 12 jaar oud. Die worden hopelijk ook lid van een vereniging en blijven meedoen in het dorp.

Reageren? geert-jan.claessens@delimburger.nl

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee