Wüst schrijft geschiedenis met goud op 1500 meter

© Reuters

Ireen Wüst heeft maandagmiddag geschiedenis geschreven op de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea.

Redactie

De Brabantse schaatsster behaalde een gouden plak op de 1500 meter, haar tiende medaille in totaal. Het zilver ging naar Miho Takagi uit Japan. Marrit Leenstra eindigde als derde.

Alleen aan kopGeen enkele andere sporter wist zoveel Olympische medailles bij elkaar te schaatsen. Wüst stond sinds haar zilveren plak op de 3000 meter van afgelopen zaterdag op gelijke hoogte met de Duitse Claudia Pechstein. De Nederlandse staat nu alleen aan kop met tien medailles: vijf keer goud, vier keer zilver, één keer brons.

Wüst is daarmee niet alleen de succesvolste schaatsster op de Spelen, maar ook de Nederlandse olympiër met de meeste medailles. Ook haalde geen enkele landgenoot zo vaak Olympisch goud.

EmotioneelNa de finish reageerde Wüst emotioneel. "Exact twaalf jaar geleden won ik mijn eerste gouden medaille. Vandaag de vijfde, dat is echt onwerkelijk", sprak ze met tranen in de ogen voor de camera van de NOS. "De cirkel is rond. Dit is gewoon fantastisch."

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee