Monuta bekijkt ‘groen’ cremeren in Maastricht

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie.© iStock

Binnen afzienbare tijd neemt uitvaartonderneming Monuta een besluit over ‘klimaatneutraal’ cremeren in haar nieuwe crematorium in Maastricht.

Will Gerritsen

Monuta overweegt er een verbrandingsoven te installeren die niet meer op aardgas, maar op elektriciteit werkt.

"We zijn in gesprek met verschillende aanbieders van deze installatie en verwachten komende maanden tot besluit te komen", verklaart een woordvoerster van de uitvaartverzorger/-verzekeraar.

Groene stroomMonuta wil landgoed La Grande Suisse in Maastricht omvormen tot crematorium en uitvaartcentrum. Medio volgend jaar wordt volgens de planning de uitvaartvoorziening geopend. In de elektrische verbrandingsoven wekken elektrische warmte-elementen in de stenen ovenwanden een intense hitte op waarna door toevoer van zuurstof de ontbranding ontstaat. Dankzij het gebruik van groene stroom is deze crematiemethode klimaatneutraal.

BesparenDe verbrandingsinstallatie is omgeven door zeer goed geïsoleerde ovenwanden, waardoor de beheerder extra op energie kan besparen. De nieuwe techniek zou 20 procent efficiënter zijn dan cremeren op gas. Voor een enkele crematie is ongeveer 100 kubieke meter gas nodig, inclusief het voorverwarmen van de oven.

Dat is iets minder dan een gemiddeld Nederlands huishouden maandelijks aan gas verbruikt. Bij meerdere crematies per dag in dezelfde oven kan het gasverbruik overigens fors dalen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee