Roermondse internetoplichter (23) krijgt taakstraf

Print
Roermondse internetoplichter (23) krijgt taakstraf

Afbeelding: iStock

De 23-jarige Maikel B. uit Roermond is veroordeeld tot 150 uur taakstraf en een voorwaardelijke straf van twee maanden jeugddetentie. Dit omdat hij ruim honderd mensen heeft opgelicht via de website Marktplaats.

De straf valt lager uit dan de door het Openbaar Ministerie geëiste 180 uur taakstraf en zes maanden voorwaardelijke celstraf.

De rechtbank acht bewezen dat B. 104 mensen oplichtte en geld van hen heeft verduisterd. De Roermondenaar bood in 2011 en 2012 via Marktplaats.nl spullen aan, waaronder smartphones, tablets, kleren, schoenen en treinkaartjes.

Honderden klachten
Kopers stortten geld op de rekening van B., maar kregen vervolgens geen van de aankopen toegestuurd. Deze praktijken resulteerden in zo’n vierhonderd klachten over de jonge internetoplichter bij het Landelijk Meldpunt Internetoplichting.

Ruim honderd gedupeerden deden uiteindelijk aangifte tegen hem, waarna B. in januari 2015 werd opgepakt.

Bekentenis
Twee weken geleden bekende B. in de rechtszaal zich schuldig te hebben gemaakt aan de oplichtingspraktijken. Het geld dat hij ermee verdiende, besteedde hij naar eigen zeggen aan kleren en aan bezoekjes aan de Efteling.