Denkbeeldige carnavalswagen in Nederweert

© Jeroen Kuit

© Jeroen Kuit

© Jeroen Kuit

© Jeroen Kuit

© Jeroen Kuit

thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:

De carnavalsoptocht in Nederweert werd maandag gekenmerkt door minimalisme. Een groot deel van de jeugd gaf aan mee te willen doen, zonder al te veel moeite. En dus was er zelfs een ‘onzichtbare wagen’.

Rik van Hulst

De focus van de carnavalsoptocht lag op de woordgrappen. Zo was er ‘de Strenge Vorst’ van VV de Hêldje op Zök dat refereerde aan zowel de Weertse vorst als de winterse kou. En organiseerde De Woelmoêze een ‘schuurfieëst’, waarbij publiek schuurpapier in de hand gedrukt kreeg om een oude schuur onder handen te nemen.

JeugdEr waren er veel jeugdige deelnemers. Ze lopen graag mee, maar, geeft een deel toe, het bouwen van de wagen moet niet te veel tijd kosten. Zo zeggen de mannen van Bi-jein geraaptj zoojtje dat het ze vooral gaat om het meedoen. Met een flesje bier zittend tussen de (nep)lammetjes, roept een van hen: "Winnen hoeven we niet. We hebben ook niet heel veel tijd besteed aan de wagen. En met politiek hebben we niet veel. We gooien het op de woordgrap: ik voer m’(n) lam.”

StormDan is er nog de wagen van de Heiboore, die buiten de carnavalsoptocht niet zou opvallen. Het is een platte kar waar een boom op ligt. Eromheen wordt gedanst in outfits met ‘code roed/geal/greun’ erop. Het verwijst naar de recente storm, waarbij een boom omviel bij een van de leden van de Heiboore. "Die boom hebben we gebruikt!”

OnzichtbaarHet waren uiteindelijk de feestgangers van VV Alles Mot Meij die het zichzelf het makkelijkst hadden gemaakt. Hun idee: een tractor met een onzichtbare wagen. "We wilden meedoen, maar geen wagen bouwen. Toen kwamen we op dit idee. Lachend: ‘Gein kans van slage, mèt oze onzichtbare wage!’."

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee