Brunssum kan weer lachen

© Johannes Timmermans

© Johannes Timmermans

© Johannes Timmermans

© Johannes Timmermans

© Johannes Timmermans

© Johannes Timmermans

thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:

Er viel maandag weer wat te lachen op straat in Brunssum. Met dank aan de lokale politiek en diverse creatieve einzelgänger en groepen.

Benti Banach

Is een carnavalsoptocht een afspiegeling van de lokale politiek? Wie deze vraag in Brunssum stelt, krijgt geen eenduidig antwoord.

ContrastHet contrast tussen gemeenteraad en optocht is immens, zo bleek maandag. Waar coalitie, oppositie en college van B en W er zelden vóór middernacht een punt achter zetten, daar tikte de grote optocht van Broenssoem binnen het uur de finish aan. En waar de toeschouwer de raadsvergaderingen vaak met gekromde tenen aanschouwt, daar viel er nu genoeg te lachen langs Dorpstraat, Kerkstraat en Lindeplein.

GrappenToch waren veel grappen juist te danken aan de lokale politiek, die het laatste halfjaar zo veel aandacht heeft getrokken. Misschien was dat de reden dat enkele deelnemers opriepen om vooral te gaan stemmen volgende maand. Het beste voorbeeld daarvan was de groep met als motto ‘Mich dreijt de kop van de Brunssumse politiek’. Welk dier kan zo’n hoofdbeweging beter uitbeelden dan de uil? Met bordjes met ‘#metoehoe’ had de groep een verwijzing naar een tweede actuele thema.

Jo PalmenHoofdrolspeler in de Brunssumse politiek Jo Palmen kwam na een kleine rol in de Maastrichtse sleuteloverdracht van zaterdag ook in de eigen optocht terug. Het begon met een paar flamingo-achtige dames, van wie er één gaat ‘ruuzele va Palmen’ en een ander ‘mien integer Palmke’ uitbeeldde. Een zich Gladjanus noemend heerschap met gouden hoed vraagt ‘sjtum op mich, integriteit is mien specialiteit’. En het duo C.V. De Vèrkeskop - de woorden waarmee Palmen raadslid Rob Dautzenberg ooit beschimpte - zochten ‘zuvere grondj vuur osse Palmen’.

Nature Wonder WorldOok het debacle rond Nature Wonder World was goed voor enkele verwijzingen, evenals de roep om een zelfstandig Brunssum. Wie kan dat thema beter uitbeelden dan een einzelgänger, die een nieuwe herindelingskaart van Limburg had getekend met Brunssum daarin als een felrood kloppend hart.

Tussen de buien confetti en sneeuw door werden ook op twee andere bekende Brunssumers toespelingen gemaakt: Gerd Leers (‘Ich trek um va Leer(s)’ met burgemeestersketting en Sjors. De lokale rapper annex pornoster werd op de hak genomen door twee mannen met baarden, ‘de vriendinnen van Sjors’, die lieten weten: ‘Ik heb net pindakaas gegeten’.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee