Veel variatie in Grote Optocht van Vaals

© Bas Quaedvlieg

© Bas Quaedvlieg

© Bas Quaedvlieg

© Bas Quaedvlieg

© Bas Quaedvlieg

© Bas Quaedvlieg

© Bas Quaedvlieg

© Bas Quaedvlieg

© Bas Quaedvlieg

thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:

Rijen dik stonden de toeschouwers niet, maandagmiddag in Vaals, maar degenen die er waren, genoten.

Annelies Hendrix

Na de Grote Optocht gingen veel kinderen weer met zakken vol uitgestrooid snoep naar huis.

Een plank op wielen met drie gaten erin, waar een voetbal doorheen kan. De plank wordt voortgetrokken door een man, die af en toe halt houdt om een knul in Oranjetenue (met uiteraard nummer 11 op de rug) te laten proberen een bal door die gaten te trappen. Dat lukt soms niet, maar soms ook wel, applaus. D’r nuije Arjen Robben. Motto: ‘heel Holland bakt... er niks van. ‘Nuij talent jezoeët’. Briljant.

AllesDergelijke tweetallen, maar ook praalwagens, kleine groepen, grote gezelschappen, kleine wagens, Einzelgänger, opstoppingen èn gaten: de Grote Optocht van Vaals heeft àlles. Voor de toekomst van carnaval in het grensstadje hoeft, gezien de grote aantallen jongeren die meelopen, vooralsnog niet te worden gevreesd.

De kernen Vijlen en Lemiers zijn uitstekend vertegenwoordigd; er doen ook enkele groepen uit Gulpen mee. De leden van Ummer Get uit Vijlen zijn allemaal met 4711 gedoopt: ze dragen op en achter hun praalwagen prachtige kostuums in turquoise met goud, net als de etiketten van de flesjes Kölnisch Wasser.

Camiel‘Olympisch kampioen Camiel’ is in zijn eentje van de partij, de bokshandschoenen aan. Een andere Einzelgängster heeft zichzelf behangen met glimmende cd-schijfjes: zij viert carnaval op zonne-energie.

Carnavalsvereniging De Nutte Zukke maakt carnaval 2018 in Vaals onveilig met een knap piratenschip: met de carnaval staan zij weer piraat. Twee mannen trekken een enorm raketijs voort, met Kim Jung-un erbovenop: ‘vuur schisse os ijsraket nao Amerika’. De Noord-Koreaanse leider heeft een afbeelding van een rookworst op zijn kont hangen met daaronder de vraag: ‘What’s the WORST that could happen?’.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee