Ambtenaren mediteren in stadskantoor Venlo

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie.© iStock

Sinds enkele maanden komen ambtenaren en burgers van Venlo bijeen in het stadskantoor om een halfuurtje te mediteren of zich te onderwerpen aan mindfulness.

John Verstraelen

De initiatiefnemers van Venlo Mediteert zijn twee ambtenaren, Leon van der Elsen en Marlie van Ulft, en twee mensen van ‘buiten’: oud-voorzitter Rom van Strijp van het Zomerparkfeest en Wil Sijben.

Het gaat om een pilot binnen de gemeentelijke organisatie, maar de bedoeling is dat in de loop van het jaar bijvoorbeeld bedrijven of scholen het ook gaan oppakken, vertelt Sijben. De vrijwilligers van het Zomerparkfeest zijn al vertrouwd met meditatie.

Meer energieVolgens de initiatiefnemers levert (groeps)meditatie mensen meer energie en creativiteit op. Het wordt ook gezien als hulpmiddel bij reorganisaties en kan zorgen voor meer harmonie binnen organisaties. Zoals bekend is de gemeente Venlo nog volop bezig met een ambtelijke reorganisatie.

Venlo Mediteert vindt op dinsdag rond 17.15 uur na het werk plaats en op donderdagavond vanaf pakweg 18.00 uur in een ruimte van het stadskantoor. Tot op heden varieert het aantal deelnemers van tien tot twintig, zegt Sijben. Van hen is pakweg een derde ambtenaar. "De deelnemers vinden het fijn. We hopen dat via mond-tot-mondreclame het aantal deelnemers nog gaat groeien”, zegt Sijben.

Hoofd leegmakenDat ambtenaren na het werk even de tijd nemen om het hoofd ‘leeg te maken’ is niet uniek. Ministeries, de AIVD en gemeenten boden het hun werknemers al eerder aan.

In 1998 opende toenmalig minister Jan Pronk met een slag op een klankschaal een stiltecentrum op zijn ministerie. Voor de inrichting was onder meer onderzoek gedaan door onder anderen een wichelroedeloopster dienaar energiestromen en aardstralen. Destijds waren op enkele ministeries ook georganiseerde groepen van spiritueel geïnteresseerde ambtenaren actief.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee