'Zijlstra loog én interpreteerde uitspraken Poetin verkeerd'

Halbe Zijlstra

Halbe Zijlstra© ANP

Halbe Zijlstra loog niet alleen over een ontmoeting met Vladimir Poetin, hij heeft zijn bron ook nog eens verkeerd begrepen.

AD / Tobias den Hartog

Dat concludeert de Volkskrant op basis van e-mailverkeer met oud-Shell-topman Jeroen van der Veer, die de bron blijkt te zijn geweest en nu niet langer anoniem wil blijven.

ExcusesZijlstra maakte maandag excuses dat hij maandenlang heeft beweerd dat hij bij een ontmoeting met Poetin was in 2006. In werkelijkheid was dat Van der Veer en Zijlstra gebruikte diens verhaal, alsof hij er zelf bij was geweest.

Premier Rutte nam het maandag nog voor Zijlstra op, door te zeggen dat Zijlstra weliswaar gelogen heeft, maar 'dat de inhoud' van zijn verhaal 'staat'. In een e-mail aan De Volkskrant zegt Van der Veer echter dat Zijlstra diens verhaal heeft verkeerd heeft geïnterpreteerd.

InterpretatieZijlstra zei dat hij had gehoord van de expansiedrift van Poetin, maar volgens Van der Veer maakte Poetin destijds een opmerking over Groot-Rusland die 'historisch bedoeld' was. Een 'interpretatie in agressieve zin' is 'niet aan mij noch mijn woordgebruik', schrijft Van der Veer. Hij herkent zich ook niet in een citaat over Kazachstan, dat Zijlstra aanhaalde. "Hoe ik de specifieke landen destijds aan Zijlstra heb verteld, herinner ik mij niet. Maar de term 'nice to have' is niet een zegswijze van mij."

Lees ook: Minister mikpunt van spot na leugen over ontmoeting Poetin

Zijlstra moet zich dinsdag in de Tweede Kamer in een debat verantwoorden voor zijn leugen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee