Limburgers doen vaakst anonieme meldingen

Print
Limburgers doen vaakst anonieme meldingen

Afbeelding: ANP

In Limburg werden vorig jaar relatief gezien de meeste meldingen gedaan bij Meld Misdaad Anoniem. Dat blijkt uit nieuwe jaarcijfers van de organisatie.

In onze provincie kwamer er per tienduizend inwoners zo'n zestien meldingen binnen, fors meer dan het landelijke gemiddelde van tien per tienduizend. In totaal werden er 1739 meldingen gedaan in Limburg, een stijging van 0,1 procent ten opzichte van een jaar eerder. De meeste meldingen hadden te maken met softdrugs, blijkt uit een analyse door het meldpunt.

Harddrugs
Landelijk gezien nam het totale aantal anonieme meldingen over harddrugs vorig jaar met 20 procent toe tot 4019 meldingen. Ook het aantal meldingen over financieel-economische delicten en voetbalgeweld nam toe. In totaal kwamen in heel Nederland 16.918 anonieme tips binnen.

Stijgende lijn
Volgens M. is er al jaren een stijgende lijn zichtbaar in het aantal tips over de productie van en handel in harddrugs. Ten opzichten van 2010 is het aantal zelfs verdubbeld. Vorig jaar werden dankzij de tips grote partijen cocaïne onderschept, drugslabs ontmanteld en de straathandel aangepakt. Ook ontvangt M. steeds vaker tips over de handel in drugs via het dark web.

Financieel
Het aantal meldingen over financieel-economische delicten steeg met 17 procent naar 616. Vooral de tips over witwassen (182, 24 procent meer) en crimineel vermogen (240, 17 procent meer) namen fors toe. Vorig jaar kwamen dankzij de anonieme meldingen zeker 1,7 miljoen euro aan criminele winsten boven water en werd ruim 1,8 miljoen euro aan fraude vastgesteld.

Rellen
Het aantal anonieme tips over voetbalgeweld steeg tot een recordhoogte van 74. Een groot deel van deze tips kwam binnen naar aanleiding van de rellen in Rotterdam op 7 mei. Na het missen van de landstitel door Feyenoord werd de politie daar bekogeld met stenen, vuurwerk en verkeersborden. Ruim honderd hooligans werden direct aangehouden. Na het tonen van foto- en videobeelden kon de politie mede dankzij anonieme tips nog eens vijftig verdachten opsporen.

Dankzij de tips werden afgelopen jaar minstens 1271 verdachten aangepakt en konden 854 misdrijven worden opgelost of voorkomen. Dat aantal zal nog stijgen omdat van de helft van de meldingen het resultaat nog niet bekend is.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje