Vastelaovend in het dorp: Dé oplossing: aspirant-lid

© De Limburger/Johannes Timmermans

Door een gouden zet van de Breuzelere is het carnaval in Mechelen er weer bovenop. Alleen een kroegentocht zit er niet meer in. Het dorp heeft nu meer optochten dan cafés.

ilemmens

Niet zo heel lang geleden had Mechelen nog een stuk of zes cafés die met carnaval open waren. Een respectabel aantal voor wie een kroegentocht wil beginnen, zeker voor een dorp van het formaat Mechelen. Tegenwoordig zijn met carnaval nog maar twee cafés open. Het is van de Paardestal naar In de Kroeën. En weer terug, al dan niet in polonaise. De andere cafés zijn dicht, verdwenen of hanteren een formule die geen druistige feestmassa verdraagt. De lokale raad van elf probeert zijn aandacht en de te nuttigen consumpties zo goed mogelijk over de Paardestal en In de Kroeën te verdelen. „We bezoeken ze elke dag allebei. Eerst twee uurtjes café A en dan twee uurtjes café B”, schetst Greg Kikken, secretaris van de Breuzelere, het beleid. Tegenover de terugloop van het aantal kroegen staat de enorme uitbreiding van het Breuzelerebestuur. Zeven jaar geleden kon de vereniging zelfs geen raad van elf meer op de been brengen. „We zagen dat er een leeftijdskloof was, het was vooral een oudere groep. En nachwuchs was er niet”, blikt Kikken terug. Hoe kan dat, vroegen de Breuzelere zich af. Na enig rondvragen en zelfreflectie bleek dat het lidmaatschap voor menigeen een hoge drempel opwierp. Kikken: „Op de eerste plaats financieel. Leden moeten zelf de kleding betalen. Verder is er de verplichting dat je er telkens bij bent. Dat bleek voor velen een zware belasting. Je moet in de weken voor carnaval elk weekend mee naar de recepties. Soms zijn er drie recepties op een dag. Er zijn jongens bij die voetballen op zondag. Dat wordt dus moeilijk.”

GeniaalHet bestuur van de Breuzelere kwam met de even voor de hand liggende als geniale oplossing: nieuwe leden mogen twee jaar lang snuffelen aan een bestuursfunctie en doen mee aan alle plichtplegingen als ze tijd en zin hebben. Qua kleding zijn de voorwaarden teruggeschroefd naar alleen een zwarte smoking. Na maximaal twee jaar moeten de aspirant- leden kiezen of ze volwaardig bestuurslid worden en wel verplicht overal aan meedoen. Wat blijkt? De meesten hebben het ervoor over. Kikken: „Na twee jaar hadden we al zes nieuwe leden. En nu zitten we op ruim twintig leden. We zitten tegen het maximum aan.” Want wordt de club nog groter, dan ontstaat er een logistiek probleem. De meest prettige bijkomstigheid van de uitbreiding: de leeftijdskloof is gedicht. Het voordeel van meer Breuzelereleden is niet lineair, maar exponentieel: ieder lid heeft zijn eigen contacten en achterban, die bij de Breuzelere en de activiteiten worden betrokken. „We hebben daarom nu een topcarnaval in Mechelen. Ja, de aspirant-leden zijn echt een gouden zet geweest”, vat Greg Kikken samen.

UitvalbasisOok eigenaar John Meentz van de Paardestal merkt dat Mechelen weer op de kaart staat. „We mogen niet klagen”, zegt hij. „Maar je moet er wel wat voor doen, want het gebeurt niet vanzelf.” Meentz organiseert daarom de nodige activiteiten en heeft in Kerkradenaar Luc Stijns een dj geboekt die vier avonden lang voor een gevarieerde mix feestmuziek zorgt. De Paardestal heeft daarnaast het geluk dat het via loting de uitvalsbasis van de Breuzelere kreeg toebedeeld. En In de Kroeën had op zijn beurt een geslaagd Auw Wieverbal. Sinds vier jaar neemt de lempkesoptocht een prominente plaats in op de Mechelse carnavalskalender. Kikken: „Toen die in Simpelveld stopte, zijn wij in het gat gesprongen en hebben we de organisatie opgepakt.” De optocht was zaterdagavond met dertig wagens en dertienhonderd deelnemers helemaal volgeboekt. Uiteraard komen niet alle groepen en wagens uit Mechelen zelf. De optocht profiteert van de stoet dezelfde middag in Teuven, net over de grens. Op de weg terug naar Nederland pikken de wagens nog even de stoet in Mechelen mee. Als ze daar inhaken, zijn veel deelnemers het promillage van nul ver ontstegen.

KinderoptochtVerder heeft het dorp zijn eigen kinderoptocht op zondag en gisteren de grote optocht. Vandaag is een moeilijke dag in Mechelen. Kikken ziet met pijn in het hart hoe hele bosjes carnavalisten op de bus naar Gulpen staan te wachten. „Het is de aanzuigende werking van de grotere evenementen. En in Partij is dinsdag ook een lempkesoptocht. Maar van concurrentie uit Kerkrade, Maastricht of de Zoepkoel hebben we gelukkig geen last.”

Reageren? benti.banach@delimburger.nl

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee