Vastelaovend in het dorp: Springlevend na 6 x 11 jaar

© De Limburger/Rob Oostwegel

De Kwakkerte zorgen al zes decennia voor carnavalspret in Spaubeek. Daarbij krijgen ze steun uit het hele dorp. Ook meneer pastoor helpt mee tradities te behouden.

Eric van Dorst

Over de vitaliteit van carnaval in Spaubeek willen ze graag vertellen, want die is prima. Naar omstandigheden dan, zegt voorzitter Bertus Frijns van carnavalsvereniging De Kwakkerte er met zoveel woorden bij. „Steeds meer mensen kiezen voor een andere invulling, als wintersport of een vakantiepark. Maar daar heeft elke kern last van. Net als dat er minder kinderen zijn.” Het waren er in het dorp elf jaar geleden, toen zijn zoon Robin jeugdprins was, 300 en nu nog maar 160. Onder de jongens was er in 2017 minder animo, zondag trok dan ook jeugdprinses Desirée mee in de bonte stoet. Die doet er trouwens nog steeds toe, verzekert secretaris Roy Boosten. „Onze optocht is best nog lang en de deelnemers komen uit het dorp zelf. Op een enkele verdwaalde uit Genhout na dan.” Voldaan werpen Frijns en Boosten nog een blik in de grote zaal van multifunctioneel centrum ’t Raodhoes, dat weer netjes aan kant is gebracht. De avond ervoor was het volle bak, nadat de Blauw Sjuut had aangemeerd. Artiesten, het gemeentebestuur en de andere carnavalsverenigingen van de gemeente Beek gaven acte de présence. „Wij zijn al 25 jaar organisator, voor ons is dit een van de leukste evenementen”, zegt de voorzitter trots.

TappuntenTraditiegetrouw arriveert de rinkelende voorbode van de drie dolle dagen bij de bakker op de Zandstraat. Sinds enkele jaren wordt het feest erna ook in Spaubeek gehouden. ’t Raodhoes is tegenwoordig het epicentrum van het Spaubeekse carnaval, bij gebrek aan tappunten in de kern. Dat is heel anders geweest, weet Boosten. „Vroeger gingen we van café naar café, we hadden er meer dan tien”, herinnert de geboren Spaubeekenaar zich. Ook Frijns, twaalf jaar geleden van Schimmert naar het Kwakkerterijk verhuisd, vindt het eigenlijk wel jammer dat alle vertier zich nu op één plek concentreert. „Toen was El Dorado er nog en ging je op en neer, met een frietje onderweg.” Maar De Kwakkerte heeft zich de afgelopen 66 jaar steeds goed aan de tijd weten aan te passen. Ze zijn wel wat gewend bij de vereniging, waarvoor de kiem trouwens werd gelegd in buurgemeente Schinnen. Leden van de zelf piepjonge Schinöster opperden in 1952 ook in Spaubeek een vereniging op te richten. Na kort beraad in het gemeentehuis zag CV De Kwakkerte het licht en werd Johnny Heijnen van Hobbelrade de eerste prins. Al na acht jaar kwam de klad erin, toen meerdere inwoners prins wilden worden en elke buurt er een claimde. Voor de buurt Dorpsstraat was dat dispuut aanleiding zich af te splitsen, een echte dorpsrel was geboren. Een optocht met twee prinsen trok. Voor één keer, want in 1961 greep het gemeentebestuur in. Zo’n tweespalt mocht niet meer voorkomen, waarna bezinning volgde. Het jaar erna trok de enige echte optocht, met prins August (Riedel) I.

KikkersEr was weer rust in de Kwakkertepoel, vermelden de annalen van de vereniging, genoemd naar de vele kikkers die van oudsher in en om Spaubeek rondspringen. Springlevend is ook de vereniging zelf na 66 jaar. „Evenementen worden goedbezocht. Op de receptie van de prins komen wel zevenhonderd gasten langs de tafel.” Frijns ziet groepen jongeren die bewust in het dorp blijven. „Dan moet het hier toch wel gezellig zijn.” Ook in de eigen organisatie ziet de voorzitter vitaliteit. Afgelopen jaar lijfde de wijze raad nog twee twintigers in. „Maar we moeten voor jonge jonge instroom blijven zorgen”, realiseert hij zich. Hoe dan ook, de basis van De Kwakkerte is goed op orde, met zeventien man in de wijze raad als vaste kern.

SuperachterbanSteun is er volop van een „superachterban”, jubelt Frijns, doelend op de partners, het damescomité voor het jeugdcarnaval en de oud-prinsen. Met andere verenigingen in het dorp wordt prima samengewerkt. Zo hielpen tijdens het jubileumfeest in september leden van de schutterij en fanfare volop mee. De verhuur van wagens gestald in de eigen loods, zeskamp, sponsoren en collecte brengen geld op voor drukbezochte activiteiten als de uitroeping van de prins, diens tot wel acht uur durende receptie en kinderdisco. En niet te vergeten de mis voorafgaand aan de receptie. „Op zondag is er in Spaubeek geen mis meer, maar de pastoor wil de traditie hooghouden en wringt zich dan in alle bochten”, zegt Frijns tevreden. En over De Kwakkerte zelf: „We zijn een bloeiende vereniging waarin ieder zijn steentje bijdraagt. Daar kunnen we best trots op zijn.”

Reageren? eric.vandorst@delimburger.nl

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee