Geweldsexplosie Limburger in Arnhem is een 'familiekwestie'

© Gelderlander/GinoPress

Het zware geweldincident in de Gemertstraat in Arnhem vloeit voort uit een interne familiekwestie. Dat stellen bronnen rond het onderzoek. De vermeende dader, een 40-jarige man uit Mook, probeerde bij de ruzie in de woning in de Arnhemse wijk de Laar twee vrouwen en een man om te brengen.

DG / Eric van der Vegt

De verdachte werd maandagmiddag voorgeleid. Hij blijft minstens nog veertien dagen vastzitten voor poging tot moord of doodslag, zo besloot de rechter-commissaris. De man zit in beperking, wat inhoudt dat hij geen enkel contact mag hebben met de buitenwereld. Zijn advocaat kan daarom niets zeggen.

KindInmiddels is duidelijk dat de drie slachtoffers en de verdachte buiten levensgevaar zijn. Waarom de 40-jarige inwoner uit het Noord-Limburgse kerkdorp de twee vrouwen (51 en 33 jaar) en de 49-jarige bewoner probeerde te doden, zoekt de politie nog uit. In de woning was ook een kind dat ongedeerd bleef. Een tweede kind werd volgens een buurvrouw kort na de dramatische gebeurtenis net in een taxibusje thuisgebracht. De kinderen zijn opgevangen.

GewondDe woning in de buurt aan de rand van Arnhem-Zuid was maandag verlaten en afgesloten. In de buurt doorzochten agenten het struikgewas.

De verdachte raakte zelf gewond aan het hoofd. Hij rende meteen na de mishandeling richting de sloot die achter de huizen van de Gemertstraat loopt. Aan de overkant van stroom nam hij het voetpad richting de Eindhovensingel. Daar sloeg hij linksaf richting Heeswijkstraat, alwaar hij zijn vlucht staakte. Daar ging hij zitten op de betonnen rand van een voortuin.

BebloedZo trof buurtbewoonster Anneke van Loenen hem aan. "Er werd aangebeld en ik zag de pakketdienst van de DPD in de straat. Ik verwachtte een pakketje, daarom deed ik open. Toen pas zag ik die man daar kletsnat en bebloed op het randje van mijn tuin zitten", vertelt Anneke van Loenen. "Ik vroeg hem of ik een ambulance moest bellen en hij knikte 'ja'. De man van de DPD hoorde dat en is toen ingestapt en weggereden."VerhangenTot haar grote schrik zag Van Loenen dat de man zich probeerde te verhangen aan haar voordeur. Terwijl de Arnhemse haar huis binnenging om de telefoon te pakken, stond de man uit Mook op. Hij pakte een ketting die aan het afdakje boven de voordeur hing en sloeg die twee keer om zijn hoofd. Op het moment dat Van Loenen naar buiten kwam, liet de man zich voorover vallen. "Ik zag die man met de ketting om zijn hals voorover vallen en gilde: 'laat los, laat los!' Hij hield met zijn hand de ketting vast. Het gewicht van zijn eigen lichaam was te groot. Daardoor viel hij op de grond."

Niet bangJe treft niet elke dag een verdachte van moord in je voortuin. Toch zegt Van Loenen niet bang te zijn geweest. Ook niet achteraf. Hoewel geschrokken van zijn aanblik bood ze de doorweekte, gewonde man spontaan haar hulp aan. "Nadat hij gevallen was liep hij verward weg om mijn tuin heen, maar kwam toch weer terug. Hij vroeg of hij zijn handen mocht wassen. Die zaten onder het bloed." De Arnhemse liet hem binnen en liet hem plaatsnemen op de trap in de gang. "Hij was ook zo nat en koud."Van Loenen kreeg toen pas de gelegenheid om 112 te bellen. Via de alarmcentrale kreeg ze te horen dat behalve de ambulance ook politie onderweg was. "'Ga liggen, ga liggen', schreeuwden de agenten, die zeer kort na haar telefoontje arriveerden. Dat deed hij toen heel rustig. Wat er daarna is gebeurd weet ik niet, want toen ben ik naar de buren gegaan. Bang? Nee. Hij was niet gewapend en heeft mij nooit bedreigd."

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee