Carnavalsbier, fabeltje of niet?

© BN De Stem/Albert van den Boomen

In het gedruis duikt de discussie altijd op aan de tap: bestaat carnavalsbier? Wordt er omwille van de winst gesjoemeld met het gerstenat?

BN De Stem/John Bas

Er zijn kroegtijgers en feestgangers die het zeker weten. Ze proeven het water, er zit minder alcohol in, ze worden niet zo rap zat als anders: dit bier is aangelengd.

OnzinBN DeStem vroeg een aantal specialisten naar dit hardnekkige carnavalsonderwerp. Fabeltje of niet? Jac Wezenbeek, gekend kastelein met een onomstreden reputatie in Roosendaal en omgeving, is stellig: "Onzin, evenementenbier bestaat niet. Ook niet met carnaval. Niemand waagt zich daaraan, maar technisch kan het ook niet. Brouwerijen laten niet met hun fusten rommelen, maken dat onmogelijk. Die zijn als de dood voor een voedselvergiftiging en de beschadiging van hun imago."

Bijna acht miljoen liter bier drinkt met name Zuid-Nederland tijdens carnaval. ,,En toch is dat maar een plasje voor merken als Heineken die over de hele wereld bier verkopen. Daarvoor onderbreken ze hun productieproces echt niet", verzekert Wezenbeek.

Imago Volgens een oud-medewerker met decennia ervaring in de Bredase bierbranche komt het bestaan van evenementenbier ieder jaar in tal van cafés bovendrijven. "Ook in deze tijd, nu er allerlei merken zonder of met minder alcohol verkrijgbaar zijn. Maar bij mijn beste weten bestaat carnavalspils echt niet. In de brouwerij is het niet te doen en het levert financieel ook niet op. Het zou ook onverstandig zijn, want je houdt voor het leven een slechte naam."

"Dat geldt ook voor een kroegbaas. Maar bovendien is het technisch niet mogelijk om met een extra leiding water aan een fust toe te voegen en toch een behoorlijk biertje te tappen. Ik heb nog nooit gehoord dat iemand het deed."

GemoedstoestandHij kan zich wel voorstellen dat met carnaval het bier anders binnenkomt dan normaal, dat mensen vooral denken dat ze er minder snel dronken van worden. "Kwestie van gemoedstoestand. En je beweegt meer. Als je host in een lekker warm café, slaat de alcohol wat minder toe."

Evenementenbier zou voordeliger zijn om te produceren en meer opleveren omdat bezoekers het langer kunnen volhouden. Klandizie die ook nog eens minder snel in de olie is en dus niet zo lastig wordt...

StudentenFontysstudenten onderzochten vorig jaar zomer tot op de bodem van 21 glazen feestpils tijdens enkele grote Brabantse evenementen, zoals Bevrijdingsdag in Tilburg. De monsters werden verzameld in reageerbuisjes en in het laboratorum onderzocht. Hun antwoord: het percentage alcohol schommelt soms een beetje, maar wij hebben geen evenementenbier aangetroffen.

Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit mag het alcoholpercentage iets afwijken van wat er op etiket of leveringsbon staat. Als er 5 procent op staat, mag er 4,5 in zitten.

VoetbalbierOok het Trimbos-instituut ontkent het bestaan van evenementenbier. Wel zijn er concerten of voetbalwedstrijden waar louter bier met een wat lager percentage alcohol wordt geschonken. Bavaria bijvoorbeeld, heeft daarvoor pils met 3,3 procent en vermeldt dat nadrukkelijk op viltjes en andere reclame-uitingen. De suggestie dat carnavalsvierders overvoerd worden met zogeheten jong bier, bier dat minder lang heeft gerijpt, wordt door kenners als onzin bestempeld.

"Dat is letterlijk nog niet om te drinken."

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee