Bijzonder altaarstuk na een eeuw weer te zien in Maastricht

© Filippino Lippi

Op de internationale kunstbeurs TEFAF, volgende maand in Maastricht, wordt een bijzonder paneel aangeboden dat werd geschilderd door de Italiaan Filippino Lippi (1457-1504).

ANP

Het was onderdeel van een altaarstuk waarvoor collega en tijdgenoot Leonardo da Vinci eigenlijk de opdracht had gekregen, maar die kwam niet verder dan een schets voor dat hele altaar.

PrivéHet paneel van Lippi bevond zich meer dan een eeuw in een Duitse privécollectie. Er waren tot nog toe voor de buitenwereld niet eens kleurenfoto's van beschikbaar. Het is in Maastricht voor het eerst na al die tijd te zien voor een groot publiek.

KloosterDe schildering uit 1496, met daarop de heiligen Albinus en Bernardus, was bedoeld voor een Italiaans klooster. Lippi's hoofdpaneel voor het altaar, de Aanbidding door de wijzen, bevindt zich in het beroemde museum Uffizi in Florence. Ook de schets van Da Vinci is daar nog steeds.

Er komen dit jaar meer dan 280 handelaren in kunst, antiek en design naar de TEFAF. Het evenement trok vorig jaar zo'n 71.000 bezoekers. De komende aflevering is van 10 tot en 18 maart.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee