Oud-Tourrenner Mart van der Borgh overleden

Mart van der Borgh in 3e positie tijdens het WK van 1962 in Salò (Italië).

Mart van der Borgh in 3e positie tijdens het WK van 1962 in Salò (Italië).© Collectie Wiel Kuntzelaers

Oud-wielrenner Mart van der Borgh (83) is maandagavond in zijn woonplaats Brunssum overleden.

Ron Langenveld

Van der Borgh, afkomstig uit Koningsbosch, won in 1954 als amateur de Ronde van Limburg en werd in hetzelfde jaar derde in het wereldkampioenschap voor amateurs in Solingen.Drie x TourNa het vervullen van de dienstplicht stapte hij over naar de profs. De Limburger reed drie keer de Tour de France, maar was in die ronde niet erg gelukkig. Meest memorabel was zijn laatste deelname in 1960, toen hij in de eerste etappe van Lille naar Brussel op weg leek naar de zege én de gele trui, toen hij een paar honderd meter voor de finish door een signaleur de verkeerde kant werd uitgestuurd.Van der Borg moest omdraaien en werd door zijn medevluchters gepasseerd waardoor hij bleef steken op de vierde plek. Van der Borgh werd naderhand nog een keer tweede en eindigde tenslotte in Parijs op de 34ste plaats.

Ten valOok in zijn twee eerder deelnames aan La Grande Boucle viel hem de nodige pech ten deel. Zijn eerste Tour-deelname in 1958 eindigde in de vijftiende etappe toen hij tijdens een afdaling in de Pyreneeën zwaar ten val kwam. Hij schopte het dat jaar wel nog tot best geklasseerde Nederlander (8ste) op het WK wielrennen in Reims. In de Tour van 1959 moest hij opgeven vanwege knieproblemen, opgelopen tijdens een trainingsstage aan de Middellandse Zee.

Als prof won Van der Borgh diverse wedstrijden in eigen land en België en de toen hoog aangeslagen etappewedstrijd Tour du Nord in Noord-Frankrijk. Na afloop van het seizoen 1964 stopte hij met wielrennen.Zijn crematie eind deze week vindt in besloten kring plaats.