Eerste Kamer akkoord met omstreden donorwet

Pia Dijkstra (D66).

Pia Dijkstra (D66).© ANP

Iedere volwassene staat straks automatisch geregistreerd als potentiële orgaandonor, tenzij iemand expliciet aangeeft dat niet te willen.

AD/Edwin van der Aa

Met dat wetsvoorstel van D66’er Pia Dijkstra heeft een krappe meerderheid van de senaat dinsdagmiddag ingestemd.

TwijfelUiteindelijk gingen, na vele uren debatteren en enorme twijfel, 38 senatoren akkoord met het voorstel van Dijkstra, dat meer organen moet opleveren. Nu sterven jaarlijks 150 mensen terwijl ze op de wachtlijst staan voor bijvoorbeeld een lever of nier. Campagnes om mensen over te halen zichzelf vrijwillig als donor aan te melden, leverden afgelopen jaren niet genoeg op.PrincipieelEen minderheid van 36 senatoren stemde tegen het plan van Dijkstra. Een aantal vindt principieel dat de overheid niet mag bepalen dat een burger zijn organen moet afstaan. Anderen menen dat het wetsvoorstel van Dijkstra te veel rompslomp en kosten oplevert, terwijl de opbrengst onzeker is. SP-senator Arda Gerkens, die vermoedelijk tegen gestemd zou hebben, was afwezig.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee