Zijlstra houdt eer aan zichzelf en treedt af

© EPA

Minister Halbe Zijlstra van Buitenlandse Zaken treedt af. Hij heeft dit dinsdagmiddag in de Tweede Kamer bekend gemaakt, nog vóór het debat over zijn geloofwaardigheid als minister zou beginnen.

AD/Hanneke Keultjes

VVD’er Zijlstra kwam in de problemen nadat bekend werd dat hij sinds 2016 een verhaal vertelt over een gesprek met de Russische president Poetin. In werkelijkheid was hij daar helemaal niet aanwezig.

InterviewZijlstra’s leugen kwam maandag naar buiten via een interview met de Volkskrant. Daarin gaf de minister toe dat hij het verhaal van iemand anders had ‘geleend’ en had verteld alsof hij zelf aanwezig was in de datsja van Poetin. Hij deed dat naar eigen zeggen omdat hij de bron wilde beschermen ‘voor de gevolgen voor hem en zijn bedrijf’, stelde hij in een interview met deze krant. Hij noemde het ‘dom’.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee