Kiesraad neemt Landgraafse kandidatenlijst onder de loep

Print
Kiesraad neemt Landgraafse kandidatenlijst onder de loep

Afbeelding: Logo GBBL

Landgraaf - Het is onrechtmatig dat de Landgraafse partij GBBL met drie lijsten aan de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart meedoet. De Kiesraad zou daar een een stokje voor moeten steken.

Dat is de inzet van het beroep van een inwoner van Landgraaf tegen het besluit van het centraal stembureau in die gemeente om de kandidatenlijsten voor de verkiezingen goed te keuren.

Het beroep dient woensdag in Den Haag voor de Nederlandse Kiesraad. Dat is het orgaan dat zaken rond het kiesrecht en de verkiezingen controleert.

Onwettig
De bezwaarmaker noemt het onwettig dat GBBL met een aparte lijst meedoet in elk van de drie kernen van Landgraaf. GBBL Schaesberg, GBBL Nieuwenhagen en GBBL Ubach over Worms hebben elk een eigen lijsttrekker, brengen in totaal 74 kandidaten op de been en voeren gezamenlijk campagne. Na de verkiezingen smelten de drie lijsten dan samen tot één groepering, GBBL. De partij hanteert dit systeem al twintig jaar.

Drie man
GBBL zal tijdens de zitting in Den Haag met drie man vertegenwoordigd zijn: de wethouders Christian Wilbach en Freed Janssen, plus partijvoorzitter René Hensgens. Wilbach meent dat  de bezwaarmaker geen poot heeft om op te staan. "Wat GBBL doet, is conform de Kieswet. We voldoen aan de regels, dat heeft onderzoek uitgewezen. Ik heb de indruk dat dit alleen maar gedaan wordt om ons zo vlak voor de verkiezingen een hak te zetten."

Wilbach noemt de PvdA Landgraaf als 'medeplichtige' van de bezwaarmaker.

Onwaardig
Fractievoorzitter Robin Reichrath van de PvdA is verbaasd. "Dat Wilbach zich bedient van insinuaties is een wethouder onwaardig. De PvdA Landgraaf heeft hier niets mee te maken."

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje