Maastrichtse pandeigenaar bezit ruim 400 adressen

Print
Maastrichtse pandeigenaar bezit ruim 400 adressen

Afbeelding: iStock

Het is een top tien die je niet verwacht in een stad als Maastricht. De gemeente kent 37 pandeigenaren met meer dan vijftig adressen. Eén particulier of beleggingsclub met 429 adressen spant de kroon.

De tien rijkste pandeigenaren hebben ten minste 144 adressen, blijkt uit een net voor carnaval gepubliceerde lijst van woningbezit, exclusief de portefeuilles van woningcorporaties en de gemeente zelf.

De top drie bestaat uit genoemde bezitter van 429 adressen. Daarna volgt een bezitter van 378 adressen en dan iemand die er 333 heeft.

Uitwassen
De inventarisatie vond plaats na vragen van SP-raadslid Marcel Bonder naar aanleiding van verhalen over uitwassen op de particuliere huizenmarkt in andere gemeenten. Maastricht ziet het aandeel ­sociale woningbouw in de huizen-markt al jaren teruglopen. Mensen met een laag inkomen staan langer op een wachtlijst of moeten hun heil zoeken op de particuliere huurmarkt.

Verhouding
Dat heeft tot gevolg dat de verhouding tussen huurhuizen in de particuliere sector en sociale woningen de afgelopen 10 jaar sterk is veranderd. Stond in 2009 tegenover elke sociale huurwoning nog een particulier aandeel van 0,42, in 2017 was dat opgeschoven naar 0,66. Omdat geen gegevens bekend zijn over hoeveel particuliere adressen worden aangeboden voor een maandhuur tot de maximale grens voor sociale huur (iets meer dan 700 euro), kan de gemeente niks melden over het aandeel sociale huur op de particuliere woningmarkt.

Starters
Wel constateert de gemeente dat er ‘indicaties’ zijn dat in 2017 minder woningen per huishouden beschikbaar waren dan de afgelopen jaren. Dat kan leiden tot stijgende woningprijzen, waardoor de kansen voor starters op de woningmarkt afnemen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →