OM verdenkt huisarts van moord op schoonmoeder

Print
OM verdenkt huisarts van moord op schoonmoeder

Afbeelding: Geertje Grom

Justitie doet strafrechtelijk onderzoek naar de Maastrichtse huisarts G.W. vanwege minimaal één verdacht sterfgeval in verpleeghuis Martha Flora in Maastricht. Juridisch gezien zou er sprake zijn van moord.

W. was als arts betrokken bij het overlijden van zijn schoonmoeder in het particuliere verpleeghuis op 29 juli 2016. Hij heeft haar in de week vóór, en op de avond van overlijden hoge doses medicijnen toegediend die niet via de vaste apotheek waren geleverd. Dat hebben diverse bronnen verklaard tegenover de recherche.

Bespoedigd
Justitie denkt dat deze medicijnen de dood hebben veroorzaakt of in ieder geval bespoedigd. Bekeken is of er sprake was van (versnelde) palliatieve sedatie, euthanasie of moord, zo verklaren meerdere bronnen tegenover De Limburger. Justitie gaat inmiddels uit van moord en wil W. gaan vervolgen.

De 76-jarige schoonmoeder was Duitse en woonde tot november 2015 in Frankrijk. W. en zijn (latere) echtgenote haalden haar naar Nederland en plaatsten haar in Martha Flora.

Personeel
De medicijnen werden in opdracht van W. toegediend door verzorgenden, zo is tegenover de recherche verklaard. Het voltallige personeel van de kliniek is de afgelopen maanden als getuige gehoord over het sterfgeval, bevestigt directeur Marco Ouwehand.

Kort voor het overlijden van schoonmoeder kreeg W. aanmaningen van Martha Flora om het liggeld à 7200 euro per maand te betalen. Bij uitblijven van betalen zou schoonmoeder andere woonruimte moeten zoeken, aldus betrouwbare bronnen. De rekening à 53.000 euro is tot op heden niet voldaan, bevestigt de directie.

Tweede sterfgeval
De politie onderzoekt ook een tweede sterfgeval, in september 2017, in de privékliniek waarbij W. de arts was. De nabestaanden van een 91-jarige vrouw uit Maastricht hebben zich recent gemeld bij de recherche, zo bevestigt een familielid.

Het Openbaar Ministerie onthoudt zich van commentaar. Huisarts W. laat via zijn advocaat Richard Wagemans weten dat hij "zich van geen kwaad bewust is en onschuldig is." Voor het overige "doet cliënt geen mededelingen gelet op diens beroepsgeheim."

Euthanasie
W. was de afgelopen jaren meermaals prominent in het nieuws vanwege euthanasiekwesties. Zo diende hij in 2013 een klacht in bij een toezichtsorgaan omdat er, volgens W., te gemakkelijk toestemming was verleend voor euthanasie.

In januari 2010 verklaarde hij in De Limburger: "Dat wij in Nederland met euthanasie, zoals je vanuit het omringende buitenland wel eens hoort, het ‘bejaardenprobleem oplossen’, is baarlijke nonsens". In april 2014: "Vaak wordt het juridisch bekeken. Er is een euthanasieverklaring dus dat is een opdracht waaraan je gewoon moet voldoen. Maar ik ben geen uitvoerder van uw dood. Dat noem ik supermarkteuthanasie."

Lees meer: Vier ampullen in een envelop: een reconstructie

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee