Akkerbouwer in Trintelen wil fors uitbreiden

Print
Akkerbouwer in Trintelen wil fors uitbreiden

Afbeelding: Streetview

Opnieuw wil een agrariër uitbreiden in het Heuvelland. Na paardenboeren in Banholt en Bemelen nu een akkerbouwer in Trintelen. Het volk begint te morren.

Akkerbouwer Willem Voncken uit Trintelen wil zijn agrarisch bedrijf fors uitbreiden en om die reden verplaatsen naar de rand van het dorp.

Uitzicht
Van een meerderheid van de gemeenteraad van Gulpen-Wittem mag hij verder gaan met de planvoorbereiding. Onder de bevolking klinkt gemor. Enkele geplande mammoetstallen van elf meter hoog, die deels worden verzonken, gaan het uitzicht verpesten, luidt de kritiek. Volgens buurtbewoner Toine Camps is twee derde tegen.

"We zijn niet tegen bedrijfsverplaatsing, maar waarom niet verhuizen naar industrieterrein De Beitel? Mensen stellen vragen over de grootte van het nieuwe bedrijf. Ook willen ze weten hoe het zit met planschade."Eigenaar Jeu Muyrers van Camping Trintelen zegt dat zijn gasten niet zitten te wachten op een agrarisch bedrijf om de hoek. "Ik wil een stevig woordje met Voncken praten. Hij zou langskomen, maar ik heb hem nog niet gezien."

Opslagloodsen
Willem Voncken, die samen met zijn vader Jack een maatschap vormt, bouwde de veehouderij om tot akkerbouwbedrijf. Met het oog op de toekomst wil hij zijn areaal vergroten van 150 naar 190 hectare. De huidige opslagloodsen zijn te klein en niet efficiënt omdat ze verspreid liggen.

Uitbreiden en centraliseren op de huidige locatie in het dorp stuit op milieubezwaren.Een ambtelijke werkgroep van de gemeente en de provincie onderzocht 31 alternatieve locaties. De Achterweg - twee locaties worden genoemd - komt als beste uit de bus. Daar mag Voncken dan tevens een bedrijfswoning bouwen, mits nader onderzoek van de ambtenaren geen roet in het eten gooit.

Kanttekeningen
De gemeente informeerde de politiek eind vorig jaar tijdens een raadsconferentie. De coalitiepartijen CDA en Fractie Franssen staan open voor agrarische ontwikkelingen, lieten ze weten. Alleen GroenLinks kwam met kritische kant­tekeningen. De oppositiepartij vraagt zich af waarom alle andere onderzochte locaties zijn afgevallen en hoe de bewoners denken over de bedrijfsverplaatsing. Die werden begin januari ingeseind tijdens een door de ondernemer belegde bijeenkomst. Jack Voncken zegt dat hij de discussie met de buurt­bewoners wil voeren en niet via de krant.

Paardenboeren
Over bedrijfsuitbreidingen van agrarische bedrijven is in het Heuvelland veel te doen. Eerdere initiatieven van paardenboeren in Bemelen en Banholt zorgden voor grote krantenkoppen. Wethouder Piet Franssen zei tijdens de raadsconferentie dat overlast voorkomen kan worden door agrariërs strenge voorwaarden op te leggen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →