Limburgse werkgevers zoeken 18.000 mbo'ers

Print
Limburgse werkgevers zoeken 18.000 mbo'ers

Vooral in de horeca zijn veel vacatures. Afbeelding: iStock

Werkgevers staan te springen om mbo’ers. Het aantal vacatures is in een jaar met 20 procent gestegen. In Limburg zijn bijna 18.000 mbo’ers nodig.

Limburgse werkgevers zijn op zoek naar zeker 17.990 nieuwe medewerkers met een mbo-diploma. Met name in de sectoren horeca, retail en logistiek zijn de mbo’ers niet aan te slepen. Dat blijkt uit een inventarisatie van uitkeringsverstrekker UWV en Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). De cijfers dateren van september vorig jaar.

Nijpend
In vergelijking met dezelfde periode in 2016 ontstonden er van maart tot en met augustus 2017 op mbo-niveau 20 procent meer vacatures. In totaal is in Nederland behoefte aan bijna 250.000 mbo’ers. Ook in Limburg is de situatie nijpend.

Horeca
Zuid-Limburg telt het grootste aantal mbo-vacatures: 10.080. Werkgevers in de horeca zoeken er de meeste mensen met een mbo-diploma (2770), gevolgd door bedrijven die actief zijn in de retail (1830) en de handel (790).

In Midden-Limburg zijn 3770 mbo’ers nodig. De meeste vacatures zijn er in de horeca (700), de retail (680) en de logistiek (370).

Noord-Limburg laat een vergelijkbaar beeld zien. Ook hier zijn werkgevers in de horeca op zoek naar de meeste mbo’ers (700), op de voet gevolgd door de retail (620). In de Noord-Limburgse logistiek is behoefte aan 440 mbo’ers, blijkt uit de cijfers van UWV en SBB. Ook in de zorg zijn in heel Limburg veel mbo-vacatures.

Veel te bieden
"We hebben vakmensen keihard nodig. Daarom moeten we jongeren blijven enthousiasmeren voor het mbo", zegt SBB-voorzitter Ton Heerts. "Bedrijfsleven, scholen, maar ook ouders hebben daar een rol in. En voor volwassenen die zich verder willen ontwikkelen, heeft het mbo ook veel te bieden." Jongeren die nu beginnen met een mbo-opleiding hebben volgens Heerts een goed perspectief op een baan als ze kiezen voor de opleidingen servicemonteur, verkoper detailhandel en verpleegkundige.

Uitkering
Uit de cijfers blijkt verder dat het aantal mbo’ers met een WW-uitkering flink is gedaald. Noord-Limburg laat landelijk de grootste afname zien: een min van 34 procent. Landelijk bedraagt de daling 23 procent. In de sectoren detailhandel, gezondheidszorg, welzijn en cultuur en bouwnijverheid is de afname het grootst.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →