Rechter beslist volgende week over startbaan Maastricht Aachen Airport

Print
Rechter beslist volgende week over startbaan Maastricht Aachen Airport

Afbeelding: De Limburger/Peter Schols

Maastricht-Airport - De rechtbank in Den Haag beslist op 23 februari of er een einde gemaakt mag worden aan het gebruik van de verlengde startbaan van Maastricht Aachen Airport.

De stichting Geen uitbreiding vliegveld Beek had daarom een kort geding aangespannen tegen de Nederlandse Staat.

Meer fijnstof
Veertig leden van de groep waren per bus naar Den Haag gereisd voor het kort geding. De bezwaarmakers wezen de rechter erop dat door de verlengde startbaan -2750 in plaats van 2500 meter- er grotere en zwaardere vrachtvliegtuigen, lager overkomen. Dat veroorzaakt geluidsoverlast en meer fijnstof.

Ze vinden dat minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat, afgelopen december geen gedoogbesluit had mogen afgeven.

Binnen de norm
Volgens de advocaat van haar ministerie blijft de geluidsoverlast voor de omwonenden binnen de regels van de geldende vergunning en blijft dehoeveelheid fijnstof binnen de norm. Ze stelde bovendien dat de bezwaarmakers bij de bestuursrechter moeten zijn met hun zaak. Ook wees ze op het belang van het vliegveld voor de regio en de werkgelegenheid.

Op sterven na dood
De advocaat van MAA herinnerde de rechter aan het feit dat het vliegveld in 2014 op sterven na dood was en dat er met name door de provincie veel in geïnvesteerd is om de zaak weer financieel op orde te krijgen. Als de startbaan niet volledig gebruikt kan worden zullen vrachtvervoerders afhaken, stelde hij. "Dan zijn we weer terug bij af."

Advocaat Wagemans, namens de bezwaarmakers, bleef erbij dat de minister de bezorgde inwoners van Zuid-Limburg minacht en zaken als veiligheidsrisico’s, gezondheid en schades naar de prullenmand verwijst.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →