StemWijzer voor raadsverkiezingen online

Print
StemWijzer voor raadsverkiezingen online

Afbeelding: De Limburger

De StemWijzer voor de raadsverkiezingen van 21 maart staat sinds woensdagochtend online. Van de Limburgse gemeenten doet alleen Maastricht mee.

De StemWijzer bevat maximaal dertig stellingen. Ze zijn te beantwoorden met ‘eens’, ‘oneens’ of ‘geen van beide’. Volgens samensteller ProDemos is de StemWijzer op maat gemaakt met de belangrijkste verkiezingsthema’s van de desbetreffende gemeente.

Maastrichtse kiezers krijgen stellingen zoals "Maastricht moet geen opvang aanbieden aan uitgeprocedeerde asielzoekers en illegale migranten" en "de binnenstad moet ook met de auto goed bereikbaar blijven" voorgeschoteld.

Stemhulp
StemWijzer is in Nederland gebruikt voor alle soorten verkiezingen. Het is een van de meest gebruikte internetapplicaties in verkiezingstijd. Bij de parlementsverkiezingen van 2012 werd deze stemhulp door ruim 4 miljoen geraadpleegd.

Gefaseerd
Behalve StemWijzer zijn ook Kieskompas en MijnStem actief als online hulpmiddel bij het maken van een partijkeuze. Kieskompas staat 21 februari compleet online, MijnStem gaat gefaseerd live.

ProDemos is een door de overheid gesteunde organisatie die uitlegt wat de spelregels zijn van de democratie en de rechtsstaat. Ze laat zien wat de burger kan doen om invloed uit te oefenen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →