GBBL mag met drie lijsten meedoen aan verkiezingen

Print
GBBL mag met drie lijsten meedoen aan verkiezingen

Afbeelding: Logo GBBL

Landgraaf - De Landgraafse politieke groepering GBBL mag gewoon met drie lijsten meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart.

Dat heeft de bestuursrechter van de Raad van State woensdag in Den Haag bepaald.

In beroep
Inwoner Eric Vincken van Landgraaf ging afgelopen vrijdag in beroep tegen het besluit van het centraal stembureau van Landgraaf om de kandidatenlijst van de elf partijen, die in Landgraaf meedoen aan de verkiezingen, goed te keuren. GBBL Schaesberg, GBBL Nieuwenhagen en GBBL Ubach over Worms zijn drie van die partijen. Ze doen op deze manier al twintig jaar mee aan de verkiezingen in Landgraaf.

Onrechtmatig
Vincken voerde in zijn pleitnota aan dat het onrechtmatig is dat GBBL met drie lijsten meedoet. Het stembureau van Landgraaf had dit niet mogen accepteren, vond Vincken.

De bestuursrechter van de Raad van State, die de Kieswet controleert, ging hier echter niet in mee en bepaalde woensdag na een korte zitting dat de handelwijze van GBBL wel degelijk toegestaan is.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →