Oud-premier Ruud Lubbers overleden

Print
Oud-premier Ruud Lubbers overleden

Afbeelding: ANP

Voormalig premier Ruud Lubbers is overleden. De CDA-politicus was 78 jaar oud.

De Rijksvoorlichtingsdienst meldt dat Lubbers in aanwezigheid van zijn vrouw Ria en zijn kinderen is overleden in zijn woonplaats Rotterdam.

Jongste
De christendemocraat Ruud Lubbers, geboren op 7 mei 1939, was van 1982 tot 1994 premier van Nederland. Hij was niet alleen de jongste premier toen hij aantrad, maar ook de langstzittende. Voor hij minister-president was, was hij in de jaren zeventig minister van Economische Zaken in het kabinet-Den Uyl. 

Hoogleraar
Na zijn politieke carrière in Nederland werd hij hoogleraar en, later, de hoge commissaris voor de vluchtelingen bij de Verenigde Naties. In 2004 kwam hij daar in opspraak nadat een medewerker een klacht wegens ongewenste intimiteiten tegen hem indiende.

CDA-leider Sybrand Buma noemt Lubbers in een reactie ‘een groot staatsman’. "Nederland is hem veel dank verschuldigd voor de doortastende en kundige wijze waarop hij ons land uit de diepe crisis van de jaren tachtig heeft geloodst."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →