Zes jaar de cel in voor drie amfetaminelabs

Print
Zes jaar de cel in voor drie amfetaminelabs

Afbeelding: Archiefbeeld iStock

Maastricht / Mariagewanden / Bunde - Een man uit Hoensbroek en twee Brabanders moeten de cel in voor de productie van amfetamine op enkele plaatsen in Zuid-Limburg en Etten-Leur.

De 40-jarige Brabander F.B. moet van de rechtbank in Maastricht zes jaar de cel in omdat hij binnen anderhalf jaar drie keer een laboratorium voor de productie van amfetamine had opgezet, in Etten-Leur, Hoensbroek en Bunde.

Terwijl hij in vrijheid het justitiële onderzoek naar het lab in Etten-Leur afwachtte, zette hij een tweede op in Hoensbroek. Datzelfde deed hij later nog eens in Bunde.

Rijtjeshuis
Vooral het in september 2015 ontmantelde lab in Hoensbroek rekende de rechter de man zwaar aan. Dat was ingericht op de eerste verdieping en zolder van een rijtjeshuis aan de Weustenraedtstraat. Daarmee nam de Brabander een groot risico. Bovendien woonden zijn vriendin en haar jonge kind in het huis. Verder loosde hij het chemisch afval van de productie in de tuin.

Na zijn voorlopige vrijlating ging B. vrolijk verder in een bedrijfspand aan de Hoekerweg in Bunde, dat in oktober 2016 werd opgerold. Het grootste en meest professionele laboratorium zat in een bedrijfspand in Etten-Leur, waar de politie in mei 2015 was binnengevallen.

Broer
Zijn 38-jarige broer E.B. krijgt een jaar cel. Diens rol is volgens de rechtbank minder groot. Hij is bovendien in december vorig jaar tot drie jaar cel veroordeeld voor zijn bijdrage in drie andere drugslaboratoria.

De derde veroordeelde is de 74-jarige J.L. uit Hoensbroek. Hij is in het pand aan de Weustenraedtstraat  aangetroffen. Hij is veroordeeld voor de productie van amfetamine in een chalet op een camping in Heerlen in november 2015. Met zijn leeftijd en gezondheid wilde de rechtbank geen rekening houden: "Zijn leeftijd en gezondheid hebben hem er ook niet van weerhouden deze feiten te plegen".  

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →