'Stinkende' veevoerfabriek zonder succes naar rechter

Print
'Stinkende' veevoerfabriek zonder succes naar rechter

Afbeelding: Streetview

Maasbracht - De voorschriften in de vergunning van veevoerfabriek De Heus in Maasbracht zijn niet te streng. Dat oordeelde de voorzieningenrechter woensdag nadat de veevoerproducent een zaak had aangespannen.

Die zet vraagtekens bij het voorschrift dat de provincie had verbonden aan de nieuwe vergunning. In dat voorschrift staat dat het systeem tegen stankoverlast, de zogeheten Aerox-installatie, de stank met negentig procent moet verminderen.

Garantie
De Heus stelt echter dat de fabrieksgarantie van het apparaat niet verdergaat dan tachtig procent. De voorzieningenrechter stelde woensdag dat uit onderzoeken is gebleken dat de door de provincie voorstelde 90 procent haalbaar is. Dit onder meer omdat bij de zitting naar voren kwam dat de installatie nog niet volledig en optimaal wordt benut. Het verzoek om een voorlopige voorziening werd zodoende afgewezen.

Omstreden
De Heus produceert sinds 2013 voer voor kippen in de voormalige fabriek van Landbouwbelang in Maasbracht en is omstreden vanwege de stankoverlast. Inwoners in de wijde omtrek klaagden erover bij de provincie, die wettelijk verantwoordelijk is voor het verlenen van een vergunning.

Eind vorig jaar werd die verleend. Ondertussen lopen er juridische procedures van omwonenden die beroep aantekenen tegen de vergunningverlening.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →