'Ruud Lubbers? Altijd de wonderboy gebleven'

Print
 'Ruud Lubbers? Altijd de wonderboy gebleven'

Afbeelding: ANP/Harmen De Jong

Oud-premier Ruud Lubbers is woensdag overleden. Hij is 78 jaar geworden. Partijgenoten en politieke vrienden reageren.

Wat heeft deze CDA-prominent voor Nederland, voor Limburg en voor hun persoonlijk betekend? 

René van der Linden, staatssecretaris voor Europese Zaken in tweede kabinet Lubbers:
“Ruud Lubbers was een virtuoos in het oplossen van problemen. Hij had altijd tien oplossingen en wist die zo te verkopen dat iedereen, ook politieke opponenten, het gevoel kregen ‘hij staat aan mijn kant’. Het is een man van grote verdiensten voor het land en het CDA. Het bewijs dat je met harde, maar faire bezuinigingen toch verkiezingen kunt winnen. Hij heeft drie kabinetten geleid, die allemaal de rit hebben uitgezeten. Kom daar tegenwoordig nog eens om. Ik heb hem voor het laatst gezien bij de kroning van de koning in 2013. Ik was er lid van de commissie in- en uitgeleide. Ja, zijn overlijden voelt wel als de afsluiting van een periode. Ook voor mijzelf. Het afscheid van een markant premier.” 

Jo Ritzen, oud-PvdA-minister van Onderwijs en voormalig bestuursvoorzitter van de Universiteit Maastricht:
"Ruud Lubbers was eind jaren zeventig als fractievoorzitter van het CDA al de wonderboy en dat is ie altijd gebleven. Hij kon praten op een manier die niemand begreep, maar realiseerde daarmee wel de ene na de andere doorbraak. Ik had al snel in de gaten: dit is een sfinx. Niet een man waar je makkelijk toegang tot krijgt. Een gesloten fort. In zijn derde kabinet schoof ik aan. Ik heb in die tijd veel steun van hem gehad. Ondanks de zware tijd lukte het de lerarensalarissen te verhogen. Ik ben altijd contact blijven houden, heb hem later nog eens uitgenodigd voor een Europaconferentie, hier in Maastricht. Ik merk dat het me persoonlijk en emotioneel ook echt wat doet, zijn overlijden. Juist omdat hij me altijd zo steunde. Een vriend, dat gaat te ver. Maar ik heb wel een goede kameraad verloren."

Sjeng Kremers, gouverneur van 1977 tot 1990:
"Ruud Lubbers is de langst zittende premier van Nederland. Hij begon in een tijd dat we er economisch erg slecht voor stonden, maar heeft ons land uit de crisis getrokken. Dat is zonder twijfel zijn grootste politieke verdienste. Voor Limburg heeft hij, eerlijk gezegd, denk ik minder betekend. Minder in elk geval dan zijn voorganger, Dries van Agt, die ik ook zes jaar mee heb gemaakt. Lubbers was een bekwaam politicus, zeer creatief ook. Soms wat te creatief. Dan waren er, bij wijze van spreken, drie oplossingen voor een probleem en bedacht hij er nog drie opties bij."

Jos Hessels, burgemeester van Echt-Susteren:
"Ik was 22 toen ik hem leerde kennen, als beleidsmedewerker van de CDA-fractie in de Tweede Kamer. Mijn eerste verkiezingscampagne in 1986. Een broekie was ik en hij de grote premier. Ik maakte hem mee tijdens fractie-overleggen, weet nog hoe ik tegen hem opkeek. We werden geacht gewoon Ruud tegen hem te zeggen, maar ik heb dat toen nooit gedaan. Altijd meneer. Het was een aparte man. Geïnteresseerd in bijna alles en enorm gedreven. Wat ik vooral van hem heb geleerd is dat je als politicus generalistisch moet zijn. Controlerend en sturend. Zorg dat niks je ontgaat."

Leon Frissen, gouverneur van 2005 tot 2011: 
“Ik heb veel met hem meegemaakt. Als minister van Economische zaken en later als premier. Hij is een voorbeeld voor velen als het gaat om zijn werklust en belangeloze inzet. Hij was minder een ideoloog en meer een pragmaticus.Lubbers is natuurlijk ook de man van het Verdrag van Maastricht. De jaren na de val van het IJzeren Gordijn, het nieuwe grote Duitsland. Soms twijfelde hij wel eens hardop of dat nu een goede beslissing was geweest. Dat leverde hem een koele relatie op met Helmut Kohl, de Duitse bondskanselier.”

CDA-partijvoorzitter Ruth Peetoom:
"Een bijzondere politicus, die werelden met elkaar verbond. Een ondernemer in de politiek, idealistisch en pragmatisch, intellectueel en hands-on, katholiek in de polder, altijd bereid om even met je mee te denken. Het CDA is Ruud Lubbers heel dankbaar voor alles wat hij ons land en voor onze partij heeft betekend. We zijn heel verdrietig om zijn overlijden en zullen hem zeer missen."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →