‘Donor-kettingbrief’ islam valt slecht

Print
‘Donor-kettingbrief’ islam valt slecht

Afbeelding: iStock

Onder moslims in Nederland wordt op grote schaal via WhatsApp een kettingbrief verspreid met de oproep geen orgaandonor te worden.

Sinds het moment dat de Senaat deze week akkoord ging met de donorwet, wordt onder moslims in Nederland via WhatsApp de oproep aan gelovigen aan gelovigen gedaan zich te laten registreren als iemand die geen toestemming geeft tot orgaandonatie.

Door veel gelovigen waar De Limburger mee sprak, wordt die actie als intimiderend ervaren. "Ik adviseer mijn broeders en zusters dit spoedig in te vullen zodat er inch Allah niets gedaan kan worden met jou organen na jou (sic) overlijden”, staat in het bericht dat in het Arabisch en Nederlands is opgesteld. Het is onduidelijk wie de afzender is.

Korancitaten
Uit een rondgang blijkt dat de boodschap wordt vertaald als ‘een echte moslim wijst orgaandonatie af’. In werkelijkheid is er geen consensus over orgaandonatie binnen de islam. Er zijn wetscholen die zeggen dat het wegnemen van organen een schending is van de integriteit van het lichaam dat, ook na de dood, eigendom is van God. Er zijn echter ook geleerden die juist wel pleiten voor orgaandonatie, vaak op basis van Korancitaten.

Vul hier een omschrijving van de foto in.

Omdat de Koran niet expliciet is over een praktijk die tijdens het ontstaan van het boek niet bestond, is er een stilzwijgende afspraak dat afwijkende interpretaties worden gerespecteerd. Dat wordt echter, zeggen gelovigen, door de app-actie doorkruist. Wie een dergelijk bericht ontvangt en, zonder commentaar, doorstuurt naar contacten, geeft aan dat hij of zij het blijkbaar eens is met de boodschap en dat de geadresseerde dat ook is of zou moeten zijn.

Kettingberichten
De massale verspreiding van WhatsApp-kettingberichten om gelovigen te beïnvloeden, is niet nieuw. Vorig jaar verscheen aan de vooravond van de verkiezingen een app-bericht waarin vanuit salafistische kringen werd opgeroepen om op DENK te stemmen. Stemmen en democratie waren weliswaar haram (verboden) maar wel toegestaan als het diende om een groter kwaad (opmars van de PVV) te dwarsbomen.

Preek
Aissa Meziani, voorzitter van het Provinciaal Platform voor Diversiteit (PPD, voorheen PPM), liet donderdag weten dat hij in overleg is met de achterban van PPD om voorlichting te gaan verzorgen over de nieuwe donorwet. Volgens hem is er op dit moment binnen de gemeenschap in Limburg, net zoals onder niet-moslims, een gezonde discussie gaande. Meziani zegt dat een aantal imams van plan zijn het thema vrijdag tijdens de preek te behandelen.

 

 

 

 

 

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee