Waterschap gaat beverwachten inzetten

© iStock

In Lottum komen vanaf volgende maand de eerste beverwachten in actie. Het gaat om speciaal opgeleide vrijwilligers die op verzoek van Waterschap Limburg overlast van bevers gaan bestrijden.

Jan Hensels

Het gaat in eerste instantie om een pilot. Het waterschap wil echter als de pilot een succes blijkt, ook elders in Limburg beverwachten gaan werven en inzetten. Voor zover bekend is Limburg de eerste provincie waar dergelijke vrijwillige beverwachten aan de slag gaan.

VerwijderenDe beverwachten kunnen, als aan een aantal voorwaarden is voldaan, de beverdammen verlagen of verwijderen. Door de dammen die bevers bouwen, lopen soms stukken grond onder water.

Er hebben zich de afgelopen weken twaalf vrijwilligers voor de pilot aangemeld, bevestigt een woordvoerster van het waterschap. Als zich nog meer mensen aanmelden dan komen die op een wachtlijst.

De pilot gaat lopen in het Lottums Schuitwater tussen Lottum en Swolgen.

TeamsDe beverwachten werken in teams van twee. Het waterschap biedt de vrijwilligers een instructie, begeleiding, uitrusting, medische keuring, verzekering en onkostenvergoeding. Het waterschap benadrukt dat de vrijwilligers tijdens hun werk het Beverprotocol in acht moeten nemen.

Op dit moment hebben enkele betaalde krachten bij het waterschap de handen vol aan zaken als het controleren van beverdammen. Het waterschap verwacht dat de hoeveelheid werk rond het tegengaan van beveroverlast alleen nog maar zal toenemen. De vrijwillige beverwachten zouden een deel van het werk voor hun rekening moeten nemen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee