Forse daling van aantal WW-uitkeringen in Limburg

Foto ter Illustratie

Foto ter Illustratie© ANP

25 procent minder WW-uitkeringen in Limburg. Die forse daling liet zich het afgelopen jaar zien, blijkt uit de jongste cijfers van uitkeringsinstantie UWV.

Redactie

Eind januari hadden 21.400 Limburgers een WW-uitkering. Dat zijn er, als gevolg van seizoensinvloeden, iets meer dan in december, maar tevens 25 procent minder dan een jaar eerder.

Landelijk is een vergelijkbaar beeld te zien. Het WW-percentage in Limburg was in januari 2018 3,8 procent, het Nederlands gemiddelde lag op 3,7 procent.

TechniekHet afgelopen jaar nam de vraag naar personeel in bijna alle sectoren toe. Vooral in de techniek is de vraag naar personeel groot. Dat geldt met name voor Midden-Limburg.

In de eerste drie kwartalen van 2017 waren er 12 procent meer vacatures voor technische beroepen dan in dezelfde periode een jaar eerder. De vraag was er op alle niveaus, zegt het UWV, van hulp op de bouw tot banen op het hoogste niveau.

Grootste beroepsgroepTechniek is een belangrijke motor van de economie en de technische beroepen vormen, na de bedrijfseconomische en administratieve beroepen, de grootste beroepsgroep. De meeste technici zijn werkzaam in de industrie en de bouw. Maar ook in de zakelijke dienstverlening, groothandel en handel en in reparaties van auto’s zijn veel technici werkzaam.

Eind vorig jaar hadden bijna 8,7 miljoen mensen in ons land betaald werk. Dat is het hoogste aantal ooit.

Betaald baanHet aantal 15- tot 75-jarigen met een betaalde baan was in de drie maanden daarvoor telkens met gemiddeld 15.000 per maand toegenomen. Ruim 4,2 miljoen mensen hadden om uiteenlopende redenen geen betaald werk. Onder hen waren 397.000 mensen die aangaven recent naar werk te hebben gezocht en ook direct beschikbaar te zijn.

Een derde van de mensen die uit de WW komen, gaat overigens als uitzendkracht aan de slag. Vorig jaar ging het om ruim 93.000 mensen, heeft UWV becijferd. Tegelijkertijd komen mensen met een uitzendcontract vaker in de WW terecht dan mensen met een vast contract.

UitzendkrachtenHet UWV verwacht dat het aantal banen via uitzendbureaus komend jaar met 4,5 procent toeneemt. Er is vooral vraag naar uitzendkrachten in de techniek, de logistiek en de land- en tuinbouw.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee