Kerk beveiligd tegen vandalisme na schade door sinaasappels

© Johannes Timmermans

De rijksmonumentale Michielskerk aan de Markt in Sittard wordt vandalismeproof. Speciaal beveiligde voorzetvensters moeten de glas-in-loodramen beschermen.

Laurens Schellen

Je zou de noodzaak bij een godshuis niet meteen verwachten, maar de realiteit ­gebiedt anders. De Sint-Michielskerk aan de Markt in Sittard, een rijksmonument uit 1659 in Zuid-Nederlandse barokstijl, wordt binnenkort zowel aan de voor- als zijgevel uitgerust met metershoge, speciaal beveiligde voorzetvensters.

Die moeten de kostbare glas-in-loodramen bescherming bieden tegen vandalisme. Deken Wilbert van Rens bevestigt de maatregel, die hij als ‘geen overbodige luxe’ bestempelt.

CarnavalDirecte aanleiding voor de ingreep is de (relatief lichte) schade die het grote, gebrandschilderde raam in de voorgevel van de kerk heeft opgelopen tijdens eerdere edities van het appelsienesjmiete, een oude lokale carnavalstraditie op de Markt.

Tegenwoordig worden de vruchten aan de verzamelde kinderen met zorg overhandigd, maar in vroeger jaren werd letterlijk gesmeten met karrenvrachten sinaasappels. "Ook het kerkgebouw werd daarbij wel eens geraakt. Dat heeft ons aan het denken gezet”, vertelt Van Rens.

VoorzetramenOmdat de Sittardse Markt inmiddels steeds vaker het decor vormt van grootschalige publieksevenementen, met bijgevolg toenemende schaderisico’s voor het godshuis, heeft het kerkbestuur nu besloten tot de plaatsing van beschermende, dubbellaagse voorzetramen.

Daarmee is een investering van circa 17.000 euro gemoeid, zegt penningmeester Henk Wetzels. Het stadsbestuur neemt daarvan ongeveer de helft voor zijn rekening, terwijl ook het Rijk en de provincie financiële steun verlenen. De werkzaamheden starten dit voorjaar. De antivandalismeramen krijgen een afmeting van ruim 2,5 bij 2,5 meter, legt Wetzels uit.

Belangrijke eisEen van de zijgevels van het gebouw blijkt overigens geen beveiliging nodig te hebben. "Daarom hoeven we gelukkig maar twee objecten te plaatsen. Dat scheelt in de kosten”, zegt Wetzels. Deken Van Rens ­benadrukt dat de bijzondere glas-in-loodramen volledig zichtbaar blijven. "Dat was uiteraard een belangrijke eis, ook van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed."

De Sint-Michielskerk, gewijd aan aartsengel Michaël, werd gebouwd in opdracht van de paters dominicanen. De kerk was in 1677 een van de weinige panden in Sittard die niet verwoest werden bij de grote stadsbrand, aangestoken door Franse troepen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee